Religion

Hjælp til rettelse HURTIGT? Tak på forhånd.

10. januar 2017 af Zain0321 (Slettet) - Niveau: 7. klasse
Fagtekst om Jødedommen

En jøde tilhører jødedommen. I jødedommen er det vigtigt at være i en gruppe. I jødedommen tror man ikke på at Jesus var Guds søn, men man tror at han var en lærd eller måske en profet, men for de fleste jøder spiller Jesus ingen rolle i jødedommen. Han var bare et almindeligt menneske.

Hvad ved jeg om jødedommens historie?
Jødedommen er den ældste af de tre store, monoteistiske religioner i verden. I jødedommen tror man på at der kun er en Gud. I Egypten var jøderne slaver indtil Moses valgte at befrie dem, de rejste i hele fyrre år i ørkenen inden de nåede Israel. Moses var blevet sendt i en kurv fra Nilen som baby. Faraos datter fandt ham og passer på ham som sin egen søn.

Hvad tror jøder på ?
Jødedommen er baseret på troen på den ene almægtige Gud, som har skabt hele verden. Ifølge jødisk tradition blev Toraen givet af Gud til Moses på Sinai bjerg. Toraen er en del af det gammel testermente i kristendommen de hellige skrifter forklarer, hvad der er tilladt eller forbudt i jødedommen. Nogle af reglerne handler om jødernes ma jøder må ikke spise svinekød eller hestekød men de må godt spise fisk. Nogle jøder lever efter nogle meget strenge regler, hvor man ikke må blande mælk og kød. Derfor har nogen to gryder en for kød og en for grøntsager.

Beskriv nogle af jødernes ritualer?
I jødedommen er det vigtigt man ikke blander kød og grøntsager sammen. Jødiske mænd skal gå i synagoge tre gange om dagen om morgen,eftermiddagen og om aften. Kvinderne må selv bestemte deres tid til deres bønner da de skal ordene tingene derhjemme. Når en dreng fylder 13 år skal han træde ind i det voksne liv og man fejrer det ved at holde en stor fest for familie og venner den fest kaldes bar mitzvah. En pige træder ind i det voksne liv som 12 årig hendes fest hedder bat mitzvah. Jødernes vigtigst helligdag er shabbat hvile dagen man må ikke lave mad,køre bil eller tænde for mange lys det er en dag hvor man hviler og er sammen med sin familie man laver maden dagen inde og rydder op osv.Shabbat er en vigtig dag fordi det var den syvende dag Gud hvilet efter og havde skabt jorden.Når en dreng bliver født i jødedommen skal han omskæres nogle jøder vælger og lad være mens andre syntes det er vigtigt han bliver omskåret i løbet af de første fem dage.


Jøde i Danmark?
Mange jøder i Danmark lever lidt efter sine egen regler da det ikke altid passer ind i deres hverdage. Man kalder dem for ortodokse jøder nogen lever efter lidt eller slet ingen regler dem kalder man for kulturjøder. Det Jødiske Samfund i Danmark er det største jødiske trossamfund i hele Danmark. På det religiøse område følger de en ortodoks linje, men samfundet er åbent for både religiøse og ikke så religiøse jøder, men det Idag lukket ned.





Hvordan har terrorangrebet i Danmark påvirket jøderne?
Efter terrorangrebet er jøderne blevet meget beskyttende fx Caroline skolen er der vagter,kamera fordi man er bange for at der vil ske noget igen det samme med synagogen der står vagter ude foran porten man skal også have special aftale for og komme ind. Jeg tror jøderne er bange for at noget som det vil ske igen.

Hvilke forskel og ligheder er der mellem kristendom og jødedommen?
Begge religioner har begge en Gud. I kristendom siger man at Guds søn er Jesus men i jødedommen er han bare en profet. I kristendom holder man jul og det gør man ikke i jødedommen. I jødedommen hviler man hver lørdag det gør man ikke i kristendom der kan du lave hvad du vil på en lørdag.

Kan man skille kultur og religion ad?
Ja man kan godt det nok lidt svært men man kan godt. Religion er en del af kultur. Kultur handler om, hvordan vi lever vores liv. Hvordan vi går i skole. Hvad vi spiser, hvordan vi lever vores liv og hvad vi tror på.

Skriv et svar til: Hjælp til rettelse HURTIGT? Tak på forhånd.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.