Kemi

Ligevægtskonstant og koncentration

12. marts 2017 af chevalisp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg håber, at nogen kan hjælpe mig med vedhæftede opgave hvor der bliver spurgt efter koncentrationerne af alle species. Jeg er på sporet i opgaven, men synes det hurtigt bliver rodet og uoverskueligt således jeg får svært ved at holde styr på de forskellige informationer og hvad der skal bruges til hvad. 

Jeg er nået frem til, at ligevægtsbrøken for reaktionen: NH4+ CO32- ⇔ NH3 + HCO3- er: 

K = Kv/Ks2*Kb = 1,00*10-14/10-10,25*10-4,75 = 10

Herefter er jeg nået frem til, at da man opløser (NH4)2CO3 → 2NH4+ + CO322- fås:

     2NH4+      +      CO3         ⇔         NH3      +       HCO3-

(2*0,150M-x)            (0.150-x)                       x                           x

Men herfra går det galt, hvor jeg ikke kan finde hoved og hale i hvilken der er hvilken og hvordan det udregnes. Håber på, at nogen derude kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2017 af mathon

For ion-koncentrationerne
haves:
              \frac{\left [ NH_3 \right ]\cdot \left [ HC{O_3}^{-} \right ]}{\left [ N{H_4}^+ \right ]\cdot \left [ C{O_3}^{2-} \right ]}=10

           \frac{(x\; M)\cdot(x\; M)}{((0{,}30-x)\; M)\cdot((0{,}15-x)\; M)}=10\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}15

                             x=0{,}138197

hvoraf
           \left [ N{H_4}^+ \right ]=(0{,}30-x)\; M=0{,}162\; M

           \left [ C{O_3}^{2-} \right ]=(0{,}15-x)\; M=0{,}0118\; M

           \left [ N{H_3} \right ]=\left [ HC{O_3}^ {-}\right ]=x\; M=0{,}138\; M

endvidere:

           \left [ H_3O^+ \right ]=K_{s2}\cdot \frac{\left [ HC{O_3}^- \right ]}{\left [ C{O_3}^{2-} \right ]}

           \left [ H_3O^+ \right ]=\left ( 10^ {-10{,}25}\; M\right )\cdot \frac{0{,}138}{0{,}0118}=6{,}58\cdot 10^{-10}\; M

           \left [ OH^- \right ]=\frac{ 10^ {-14}\; M^2}{6{,}58\cdot 10^{-10}\; M}=1{,}52\cdot 10^{-5}\; M

                          

    


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant og koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.