Matematik

Bestem den værdi af a, der gør arealet af trekant OQR mindst muligt

13. marts 2017 af kSchmidtN (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.
Jeg har været til matematik prøve i dag, og den sidste opgave voldte mig nogle problemer (se vedhæftet). Først skulle jeg kun bestemme arealet under grafen, hvilket var let, men derefter stod der således: "Når 0 < a < 2 skærer tangenten til grafen for f i punktet P(a,f(a)) koordinatsystemets akser i punkterne Q og R (se figuren). Det oplyses, at arealet af trekant OQR er en funktion af a, som er givet ved:

T(a)=((a^2-4)^2)/4a ,  0 < a < 2 "

Jeg skal så bestemme den værdi af a, der gør arealet af trekant OQR mindst muligt. Umiddelbart vil jeg differentiere den og sætte den lig 0 for at finde min. værdi. Men der spytter Maple en værdi ud på 2, hvilket jeg ikke kan bruge. Det ligner jo en slags optimeringsopgave, men jeg synes, jeg mangler en eller anden afgrænsning.

I må meget gerne hjælpe med opg c) også. :-)

Tak på forhånd!

Vedhæftet fil: Matematik opgave 14.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2017 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. marts 2017 af janhaa

b)

((a^2-4)^2/4a)'=0 , dvs:

a = 2/sqrt(5)

T(2/sqrt(5)) = (32/25)*sqrt(5)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2017 af janhaa

c)

P = (a, -a^2+4)

slope: f ' = -2a

so tangent line:

y +a^2-4 = -2a*(x - a)

y = -2ax + (a^2+4)

Q when y=0: Q=(\frac{a^2+4}{2a},0)

R when x = 0:

R=(0,a^2+4)

Here it's easy to get T(a).


Skriv et svar til: Bestem den værdi af a, der gør arealet af trekant OQR mindst muligt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.