Matematik

Sandsynlighedsregning - sække med kugler

02. april 2017 af Dandun - Niveau: Universitet/Videregående
Hej
Jeg har svært ved at forstå den her opgave? Ved ikke hvordan jeg skal gribe den an?
Jeg tænker umiddelbart at det er produktreglen eller Bayes' regel jeg skal bruge?

Antag, at vi har to sække med sorte og hvide kugler. En af sækkene indeholder 3 gange så mange hvide som sorte kugler. Den anden sæk har omvendt 3 gange så mange sorte som hvide kugler. Vi vælger nu en tilfældig sæk, og fra den trækker vi ialt 5 kugler, idet vi efter hver trækning lægger kuglen tilbage i sækken. Resultatet er, at vi trækker 4 hvide og 1 sort kugle.

1. Hvad er sandsynligheden for at få 4 hvide og 1 sort kugle, hvis vi træk-
ker fra sækken med de mange hvide kugler? Samme spørgsmål hvis vi i
stedet trak fra den anden sæk med de mange sorte kugler.

2. Hvad er sandsynligheden for, at vi rent faktisk har valgt den første sæk
med de mange hvide kugler, givet at vi har trukket 4 hvide og 1 sort kug-
le?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2017 af fosfor (Slettet)

2)

4H1S : Vi trækker 4 hvids og 1 sort
hs : Vi vælger den hviddomineret sæk

P(4H1S|hs)P(hs) = P(hs|4H1S)P(4H1S)\\\text{ }\quad \binom{1}{5}(3/4)^4(1/4)^1\cdot (1/2) = P(hs|4H1S) \left( \frac{\binom{1}{5}(3/4)^1(1/4)^4 +\binom{1}{5}(3/4)^4(1/4)^1}{2} \right )

Der er 1/2 sandsynlighed for hver sæk, og dermed for hs. Af samme grund er sandsyndligheden for 4H1S gennemsnittet af sandsyndligheden givet hver sæk.


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning - sække med kugler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.