Kemi

Blanding af puffer

04. april 2017 af Luxiee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har 0.2M NH3 og 0.02M NH4Cl . Jeg får at vide jeg skal blande en L puffer med en bestemt pH. Hvordan kan jeg beregne det? Den formel jeg har gør brug af pks værdien, og den er ikke opgivet. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2017 af mathon

Du kan selv finde pK_s\! \left ( N\! {H_4}^+ \right ).


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2017 af mathon

                   \frac{n_b}{n_s}=10^{\, pH-pK_s}

                   \frac{V_b\cdot c_b}{V_s\cdot c_s}=10^{\, pH-pK_s}

                   \frac{V_{NH_3}}{V_{N{H_4}^+}}=\frac{0{,}02}{c_b}\cdot 10^{\, pH-pK_s}

                   


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2017 af mathon

tiden udløb:
                 \frac{V_{NH_3}}{V_{N{H_4}^+}}=\frac{0{,}02}{0{,}2}\cdot 10^{\, pH-pK_s}

                 \frac{V_{NH_3}}{V_{N{H_4}^+}}= 10^{\, pH-pK_s-1}

                 \frac{V_{NH_3}}{1\; L}=\frac{1}{1+10^{\, pK_s+1-pH}}

                 V_{NH_3}=\frac{1}{1+10^{\, pK_s+1-pH}}\cdot \left ( 1\; L \right )

                  V_{N{H_4}^+}=\left ( 1\; L \right )-V_{NH_3}


Svar #4
04. april 2017 af Luxiee (Slettet)

Jeg fandt pks til 9.26. 

Jeg fandt herefter forholdet mellem B og S ved: 

solve( 8.90 = 9.26 + log ( x), x) 
 
x= 0.44

Så løste jeg får hvor mange liter jeg skulle bruge. 

Lad os sige 2L

solve( (0.2M*2L-x)  /  (0.2M * x)  =  0.44)
Her fandt jeg x til 1.39 L 

Altså skulle jeg bruge 1.39L syre og 0. 61 L base


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2017 af mathon

Hvilket jo ikke stemmer med summen 1 L.


Svar #6
04. april 2017 af Luxiee (Slettet)

Hvis summen var 2L. Kan se jeg har skrevet forkert i opgaven. Der skulle være 2L :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. april 2017 af mathon

                 V_{NH_3}=\frac{1}{1+10^{\, 9{,}26+1-8{,}90}}\cdot \left ( 1\; L \right )=0{,}041826\; L=41{,}83\; mL

                 V_{N{H_4}^+}=\left ( 1000-41{,}83 \right )\; mL=958{,}17\; mL


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. april 2017 af mathon

                 V_{NH_3}=\frac{1}{1+10^{\, 9{,}26+1-8{,}90}}\cdot \left ( 2\; L \right )=0{,}0836516\; L=83{,}65\; mL

                 V_{N{H_4}^+}=\left ( 2000-83{,}65 \right )\; mL=1{,}916\; L


Svar #9
04. april 2017 af Luxiee (Slettet)

Jeg får det samme med min metode, hvis jeg bruge de rigtige tal. Jeg har brugt 0.2M for syren, ikke 0.02M. 


Skriv et svar til: Blanding af puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.