Matematik

en ligning med 2 ubekendte og givet asymptot

29. april 2017 af 321bj (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg skal bestemme b i følgende funktion og efterfølgende bestemme de resterende asymptoter til grafen. men hvordan bestemmes b, er det noget med opstilling af 2 ligninger med 2 ubekendte og hvordan findes ligning 2 så, eller skal -3 indsættes på f(x) og x'ernes plads hvor b så bestemmes?

de resterende asymptoter bestemmes vel bare ved at tegne en graf når b kendes og lave grænseværdibetragtninger eller er der også en metode til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2017 af peter lind

Der mangler en væsentlig oplysning nemlig hvilken betingelser der gælder


Svar #2
29. april 2017 af 321bj (Slettet)

har kun igvet, at f har en lodret asymptote i x = -3


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2017 af fosfor (Slettet)

Beregn:

f '(-3) = ( 102 + 44 b ) / ( 25 (3 + b)2 )

Hvis nævneren ikke er 0, så får du ikke en lodret asymptote. Dvs. 3 + b = 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2017 af SuneChr

Lad  f (x)  faktoriseres:

(x + 1)(x + 2)(x - 3)/(2(2 - x)(b - x))


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2017 af SuneChr

Der er asymptoter for (2 - x) = 0 og (b - x) = 0
x = 2                     og
x = b   for  b ∈ R


Svar #6
29. april 2017 af 321bj (Slettet)

Betyder det at f'(-3) giver b i funktionen og jeg skal faktorisere for at bestemme de lodrette asymptoter?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2017 af SuneChr

De lodrette asymptoter forekommer i singulariteterne, der hvor nævneren antager værdien 0.
Evt. vandret asymptote må undersøges, hvor x → ± ∞
Læg dog mærke til, i denne forbindelse, at tællerens grad er større end nævnerens grad.
Jeg ved ikke, hvad  f '(- 3) kan bruges til.


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2017 af StoreNord

#0    Se vedhæftede


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2017 af SuneChr

# 7 fortsat
For at bestemme en evt. skrå asymptote, må vi foretage polynomiers division.
Her fås kvotienten
    1/2x + (2 + b)/2
plus en restpolynomiumsbrøk af første grad i tælleren og af anden grad i nævneren.
Denne polynomiumsbrøk har grænseværdien 0 for x → ± ∞
Linjen med forskriften
    y = 1/2x + (2 + b)/2
er da skrå asymptote til  f (x) .


Svar #10
30. april 2017 af 321bj (Slettet)

men hvordan bestemmes b ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. april 2017 af peter lind

se #5


Svar #12
13. maj 2017 af 321bj (Slettet)

#7 når x går mod plus uendelig får jeg grænseværdien til minus uendelig og omvendt når x går mod minus uendelig. Betyder det at y = uendelig og y = minus uendelig også er en asymptote til funktionen?


Skriv et svar til: en ligning med 2 ubekendte og givet asymptot

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.