Kemi

pH-begrebet

04. juni 2017 af NannaJan (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har fået flg. spørgsmål: Hvorfor kan pH-begrebet kun bruges om syre/baser opløst i vand?

Det må vil være noget med, at pH-skalaen angiver om noget er surt/basisk ifht. stofmængekoncentrationerne af H3Oog OH-. Disse ioner opstår først når en syre/base reagerer med vand. Er det korrekt eller helt ved siden af? Hvordan kunne det ellers formuleres?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2017 af mathon

Rent vand er en yderst svag syre:

                                     \small 2\, H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \;\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; OH^-\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtskonc.                                        s                    s

hvor ionproduktet
ved 25°C er:
                                                               \small \left [H_3O^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]=10^{-14}          

                                                                    \small s\cdot s=10^{-14}\; M^2

                                                                    \small s=10^{-7}\; M

                                                               \small \left [ H_3O^+ \right ]=s=10^{-7}\; M        

                                                               \small pH=-\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] /M \right )=-\log\left (10^{-7} \right )=7              

Ved tilsætning af syre øges \small \left [ H_3O^+ \right ], som derved bliver større end \small 10^{-7}\; M 

og \small pH<7.

Ved tilsætning af base mindskes \small \left [ H_3O^+ \right ], som derved bliver mindre end \small 10^{-7}\; M 

og \small pH>7.

                                        
                                                               


Skriv et svar til: pH-begrebet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.