Fysik

Hælp til fysik Kræfter

14. september 2017 af marcusmn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! 

sidder med en opgave i fysik hvor jeg ikke helt ved hvor jeg skal starte, håber der er nogle der kan hjælpe:

En klods ligger på den yderste kant af en karussel. Den befinder sig 3.5m fra centrum og 1.5 m over jorden. den statiske gnidningskoefficient mellem klods og karussel er 0.53. Karussellen sætter nu farten op

a. Ved hvilken omløbsfrekvens falder klodsen af?

b. Hvor langt fra karussellens akse rammer den jorden?

- Marcus


Brugbart svar (3)

Svar #1
14. september 2017 af Eksperimentalfysikeren

Den kraft, der skal til at holde klodsen i cirkelbevægelsen, er Fc = mrω2. Den største kraft, klodsen kan påvirkes med uden at glide, er Ff =  μmg. Herudfra kan du finde den værdi af ω, hvor klodsen begynder at glide.

Du kan så finde dens vandrette hastighed ved v=rω, og slutte af med at regne på det vandrette kast.


Svar #2
14. september 2017 af marcusmn (Slettet)

Tusind tak!


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. september 2017 af Eksperimentalfysikeren

Bemærk! Klodsen bevæger siglanngs cirkelbanens tangent, vinkelret på radius. Det skal du have med i udregningen.


Skriv et svar til: Hælp til fysik Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.