Matematik

Bestem forskrift til andengradspolynomier ud fra punkter

16. september 2017 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogle, der kan hjælpe mig med at bestemme forskrifter til andengradspolynomier ud fra punkterne: 

1. (-3;4), (-1;5), (4;-2)

2. (2;4), (3;6), (4;4)

Er der en formel, som jeg kan bruge eller?

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2017 af Mathias7878

Andengradsregression? Såfremt du bruger et CAS-værktøj

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2017 af fosfor (Slettet)

I 2. har du symmetri omkring x=3, og derfor er (3;6) toppunkt, dvs.
f(x) = a(x - 3)2 + 6

Lades a=-2 kommer værdien i x=2 og x=4 til at passe, altså haves
f(x) = 6 - 2(x - 3)2


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2017 af fosfor (Slettet)

I 1. kan du starte med at flytte x-værdierne sådan at x=0 er en af dem. F.eks. (-2;4) , (0;5) , (4;-2). Kald andengradspolynomiet gennem disse punkter g, som dermed vil have c=5
g(x) = ax2 + bx + 5

Indsættes de andre (justerede) punkter fås
g(-2) = 4a - 2b + 5 = 4
g(4) = 16a + 4b + 5 = -2

Isoleres a i den øverste ligning fås a = (2b-1)/4, som indsættes i den anden ligning:
16*(2b-1)/4 + 4b + 5 = -2
4*(2b-1) + 4b = -7
8b - 4 + 4b = -7
12b = -3
b=-1/4

Og dermed a = (2b-1)/4 = (-1/2 - 1)/4 = -3/8. Alstå:
g(x) = -3/8 x2 - 1/4 x + 5

Bortset fra at vi startede med at flytte x-værdierne, så svaret er i stedet
f(x) = g(x + 1) = -3/8 (x + 1)2 - 1/4 (x + 1) + 5 = -3/8 x2 - x + 35/8


Skriv et svar til: Bestem forskrift til andengradspolynomier ud fra punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.