Dansk

AP - 'kærlighed' morfologisk analyse

21. oktober 2017 af inneedofhelp123 - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der kan sige om jeg gør det her rigtigt?

'kær-' =  adj. stamme. ubestemt. 

'-lig-' = bøjningssuffiks (ændrer ikke ordklasse)

'-hed' = afledningssuffiks (adjektiv --> substantiv)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2017 af Stygotius (Slettet)

Nej, ikke helt.

"kær" er roden.

Både "llg" og "hed er derivativer. dvs. afledningsmorfemer


Svar #2
22. oktober 2017 af inneedofhelp123

#1
Nej, ikke helt.

"kær" er roden.

Både "llg" og "hed er derivativer. dvs. afledningsmorfemer


Hvordan er ‘lig’ et afledningsmorfem? “Kær” er jo et adjektiv og det er “kærlig” også. Og jeg skal dele det op i præfiks/stamme/suffiks, jeg må ikke bare kalde det et morfem.

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2017 af Stygotius (Slettet)

Et morfem er ikke "bare et  morfem".

Der er ikke tale om et adjektiv med stammen "kær", men om  en  afledning  hvis rod er "kær", nemig adjektivet "kærlig",.

Suffikset "-lig" er her ikke en bøjningsform, men en afledningsendelse, et derivativ, og kan ikke optræde som et selvstændigt ord    .......omend det har sin  oprindelse i substantivet "et lig"   -med betydningen                  "i skikkelse af".

En afledningsendelse er et morfem som ikke er en rod og ikke en bøjningsendelse

En stamme er den del af et ord der er tilbage når man har fjernet alle bøjningsendelser.

En rod er et  morfem som  -enten alene eller sammen med en eller flere afledningsendelser-  kan danne et selvstændigt ord.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2017 af suadsafi (Slettet)

kære


Skriv et svar til: AP - 'kærlighed' morfologisk analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.