Matematik

Eksponentielle funktioner

25. oktober 2017 af sea789 - Niveau: C-niveau

Hej allesammen. Vi har lige fået emnet eksponentielle funktioner, og der er nogle opgaver jeg har svært ved. Den første:
Jeg skal bestemme en forskrift for den eksponentielle funktion, der går gennem punkterne; (1,6) og (3,54).
 

Den anden:
Ud fra disse oplysninger: f(2)=8 og f(5)= 64, skal jeg bestemme en forskrift for den eksponentielle funktion f.

Hvordan kan jeg regne de to opgaver ud? Det ville betyde meget, hvis nogen gad at hjælpe, da jeg, som sagt, lige har fået emnet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2017 af Mathias7878

1)

I den eksponentielle funktion på formen y = b*ax kan konstanten a og b beregens vha. formlerne

a = \sqrt[x_2-x_1]{\frac{y2}{y1}}

og

b = \frac{y}{a^{x_1}}

hvor (x1,y1) = (1,6) og (x2,y2) = (3,54)

2)

Du skal benytte samme formler, men du skal omskrive f(2) = 8 og f(5) = 64 til to koordinatsæt.

f(2) = 8 betyder, at når x=2 er y= 8 og du har dermed et koordinatsæt, dvs.

(x1,y1) = (2,8) 

Det samme gør sig gældende med f(5) = 64, dvs

(x2,y2) = (5,64)

- - -

 

 


Svar #2
25. oktober 2017 af sea789

#1

1)

I den eksponentielle funktion på formen y = b*ax kan konstanten a og b beregens vha. formlerne

a = \sqrt[x_2-x_1]{\frac{y2}{y1}}

og

b = \frac{y}{a^{x_1}}

hvor (x1,y1) = (1,6) og (x2,y2) = (3,54)

2)

Du skal benytte samme formler, men du skal omskrive f(2) = 8 og f(5) = 64 til to koordinatsæt.

f(2) = 8 betyder, at når x=2 er y= 8 og du har dermed et koordinatsæt, dvs.

(x1,y1) = (2,8) 

Det samme gør sig gældende med f(5) = 64, dvs

(x2,y2) = (5,64)

Mange tak for hjælpen :-) Jeg er bare lidt i tvivl om formlen til at finde b. Hvad er y i formlen b=y/ax1


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2017 af Mathias7878

#2

Hov, der skulle have stået y1

- - -

 

 


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.