Fysik

fysik!

19. november 2017 af hjælp2473 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen som kan hjælp med de her opgaver?

de ligger i filen!!

Vedhæftet fil: spp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2017 af swpply (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2017 af swpply (Slettet)

Wiens forskydningslov siger, at maksimums intensiteten for et sortlegemes ustråling sker ved bølgelængden

                                                             \lambda_\text{max} = \frac{2900\,\mu m\cdot K}{T}.

Eftersom at den kosmiske mikrobølgebagrundsstråling (CMB) er et sortlegeme, har vi at

                                                       \lambda_\text{max,rek} = \frac{2900\,\mu m\cdot K}{T_\text{rek}}

hvor Trek er (formoder jeg, idet du ikke har angivet den fulde opgaveformulering) temperaturen af CMB da universet var omkring 379.000 år gammelt (altså temperaturen af CMB da lyset blev udsendt). Ligeledes har vi at der for CMB'en gælder

                                                          \lambda_{\text{max,}0} = \frac{2900\,\mu m\cdot K}{T_0},

hvor T0 er (antager jeg, af samme oversag som ovenfor) temperaturen af CMB målt i hvor tid (dvs. Trek = 2.73 K).

Dividere vi nu denne ligning for λmax,0 med ligingen for λmax,rek, finder vi at

                                                      \begin{align*} \frac{\lambda_{\text{max,}0}}{\lambda_\text{max,rek}} &= \frac{\frac{2900\,\mu m\cdot K}{T_0}}{\frac{2900\,\mu m\cdot K}{T_\text{rek}}} \\ &= \frac{\frac{\cancel{2900\,\mu m\cdot K}}{T_0}}{\frac{\cancel{2900\,\mu m\cdot K}}{T_\text{rek}}} \\ &= \frac{T_\text{rek}}{T_0} \end{align*}.

Bruger vi nu at rødforskydningen er givet ved den raltive afvigelse, har vi at

                                                     \begin{align*} 1+ Z_\text{rek} &= \frac{\lambda_{\text{max,}0}}{\lambda_\text{max,rek}} \\ &= \frac{T_\text{rek}}{T_0} \end{align*}.

hvor sidste lighed er gyldig fra ovenstående.


Skriv et svar til: fysik!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.