Matematik

Ligning

23. november 2017 af Bruthos - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe med en enkelt ligning. Jeg kender godt svaret, men jeg vil gerne vide hvordan man skal løse den uden Cas.

Vedhæftet fil: Ligning.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2017 af Mathias7878

Se evt hele udregningen herinde:

https://www.symbolab.com/solver/step-by-step/%5Cfrac%7B2x%2B4%7D%7B3x-1%7D-%5Cfrac%7Bx%2B3%2B%5Cfrac%7B1%7D%7B3%7D%7D%7B3x%2B2%7D%3D%5Cfrac%7B1%7D%7B3%7D

- - -

 

 


Svar #2
23. november 2017 af Bruthos

wow tak 


Svar #3
23. november 2017 af Bruthos

Kan du dog forklare mig hvorfor de ganger med 3(3x-1)(3x+2) og ikke bare med (3x-1)(3x+2)? Jeg forstår ikke helt deres forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2017 af mathon

            \small \small \small \small \small \frac{(2x+4)}{(3x-1)}-\frac{\left ( x+3+\tfrac{1}{3} \right )}{(3x+2)}=\frac{1}{3}\; \; \; \; \; \; \; x\notin \{-\tfrac{2}{3},\tfrac{1}{3}\}         der  ganges igennem med \small 3(3x-1)(3x+2)

            \small 3(2x+4)(3x+2)-3\left ( x+3+\tfrac{1}{3} \right )(3x-1)=(3x-1)(3x+2)

            \small 3(6x^2+16x+8)-3\left ( 3x+10 \right )(3x-1)=(3x-1)(3x+2)

            \small 18x^2+48x+24 -3(9x^2+27x-10)=9x^2+3x-2

            \small 18x^2+48x+24 -29x^2+81x+30=9x^2+3x-2

           \small -11x^2+129x+54 =9x^2+3x-2

            \small 0 =20x^2-126x-56

            \small \small x=\left\{\begin{matrix} \frac{63-\sqrt{5089}}{20}\approx -0{.}416861\\ \frac{63+\sqrt{5089}}{20}\approx 6{.}71686 \end{matrix}\right.

           


Svar #5
23. november 2017 af Bruthos

Men svaret er -2


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2017 af mathon

korrektion:

   3 var jo ganget ind:

            \small \small \small \small \small \frac{(2x+4)}{(3x-1)}-\frac{\left ( x+3+\tfrac{1}{3} \right )}{(3x+2)}=\frac{1}{3}\; \; \; \; \; \; \; x\notin \{-\tfrac{2}{3},\tfrac{1}{3}\}         der  ganges igennem med \small 3(3x-1)(3x+2)

            \small 3(2x+4)(3x+2)-3\left ( x+3+\tfrac{1}{3} \right )(3x-1)=(3x-1)(3x+2)

            \small 3(6x^2+16x+8)- ( 3x+10 )(3x-1)=(3x-1)(3x+2)

            \small 18x^2+48x+24 -9x^2-27x+10=9x^2+3x-2

            \small 18x=-36

            \small x=-2            


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.