Kemi

Bufferligning mm.

31. december 2017 af sansas

Hvordan gribes den her opgave an? Jeg har virkelig svært ved den.... 

- Beregn hvor meget saltsyre 0,1 M der skal tilsættes en 5 mL opløsning for at pH falder en enhed, opløsningen er 0,05 M med hensyn til både eddikesyre og natriumacetat. 
  
- Benyt bufferligningen 


- Benyt at ved tilsætning af saltsyre forøges stofmængden af eddikesyre med den samme mængde, som stofmængden af acetat formindskes. 
  
- Angiv resultatet i milliliter (mL) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2017 af iliojacobsen

Mener du pufferligningen?


Svar #2
31. december 2017 af sansas

Kært barn har mange navne! I min bog kaldes den for Bufferligningen. Internationalt kaldes den også for Henderson-Hasselback-ligningen. 

Men jeg vil nu have hjælp til mit spørgsmål. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. december 2017 af janhaa

pH = 3,74=4,74 - \log(\frac{0,25+0,1x}{0,25-0,1x})

x: volum HCl


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. december 2017 af mathon

                     \small pH=pK_s+\log\left ( \tfrac{\left [ CH_3COO^- \right ]}{\left [ CH_3COOH \right ]} \right )

                     \small pH_{\textup{f\o r}}=4{.}76+\log\left ( \tfrac{2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol}{ 2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol }\right)=4{.}76

                     \small pH_{\textup{efter}}=4{.}76-1=3{.}76

                     \small 3{.}76=4{.}76+\log\left ( \tfrac{2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol-x}{ 2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol +x}\right)

                     \small \log\left ( \tfrac{2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol-x}{ 2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol +x}\right)=-1

                     \small \tfrac{2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol-x}{ 2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol +x}=10^{-1}

                     \small \left (2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol \right )-x= \left (2{.}5\cdot 10^{-4}\; mol +x \right )\cdot 0{.}1        

                     \small \left (25\cdot 10^{-5}\; mol \right )-\left (2{.}5\cdot 10^{-5}\;mol \right )= \left ( 1+0{.}1 \right ) x

                     \small 22{.}5\cdot 10^{-5}\; mol= 1{.}1 x

                     \small x=\tfrac{22{.}5\cdot 10^{-5}\; mol}{1{.}1}        

                     \small x=2{.}05\cdot 10^{-4}\; mol\; 0{.}1\; M\; HCl

                     \small V_{HCl}=\tfrac{2{.}05\cdot 10^{-4}\; mol}{10^{-1}\; \tfrac{mol}{L}}=2{.}05\cdot 10^{-3}\; L=2{.}05\; mL            

                     


Svar #5
31. december 2017 af sansas

Mange tak for hjælpen. 

Hvor får du 2.5*10-4 fra ...? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. januar 2018 af mathon

5 mL opløsning,
…opløsningen er 0,05 M med hensyn til både eddikesyre og natriumacetat. 

dvs
            \small n_{CH_3COO^-}=n_{CH_3COOH}=\left ( 5\cdot 10^{-3}\;L \right )\cdot \left (5\cdot 10^{-2}\;\tfrac{mol}{L} \right )=2{.}5\cdot 10^{-4}\;mol


Skriv et svar til: Bufferligning mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.