Kemi

Afbalncering af reaktion

31. december 2017 af pigen001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når den viste reaktion er korrekt afbalanceret, er koefficinterne...
C6H14  + O2 --- > CO2 + H2O
Svaret skal være:  2;19;  12; 14

Hvordan gøres dette? - og hvad betyder det første tal og det andet? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2017 af janhaa

antall mol av hvert stoff


Svar #2
31. december 2017 af pigen001 (Slettet)

Skal jeg så finde stofmængden? 
Hvordan gør jeg det når jeg kun kender molekylævægten? 
- tror ikke jeg har forstået det helt


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. december 2017 af janhaa

2C_6H_{14}+19O_2 => 12CO_2 + 14H_2O

det enkleste er å telle ant atomer/atomtyper.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. december 2017 af iliojacobsen

Altså: tallene er koefficienter foran hvert molekyle. Når der står 2;19;12;14, betyder det, at koefficienten for C6H14 skal være 2; altså 2C6H14. Samme gælder for de andre molekyler. Hvis du sætter koefficienterne foran hvert molekyle i den ovenstående rækkefølger, bliver reaktionen afstemt sådan, at der er 12 karbon på begge sider, 28 hydrogen og 38 oxygen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. december 2017 af janhaa

LHS:

12 C

28 H

38 O

RHS:

38 O

12 C

28 H

dvs: LHS = RHS


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. december 2017 af mathon

\small \textup{Generelt for fuldst\ae ndig forbr\ae nding af en alifatisk alkan:}

                              \small C_nH_{2n+2}\; +\; \tfrac{3n+1}{2}\, O_2\; \rightarrow \; n\, CO_2\; +\; (n+1)\; H_2O
\small \textup{som for n=6}
\small \textup{giver:}
                              \small C_6H_{14}\; +\; \tfrac{3\cdot 6+1}{2}\, O_2\; \rightarrow \; 6\, CO_2\; +\; (6+1)\; H_2O

                              \small 2\, C_6H_{14}\; +\; 19\, O_2\; \rightarrow \; 12\, CO_2\; +\; 14\, H_2O
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. december 2017 af iliojacobsen

Hvis du vil have en dybere forklaring på, hvordan man afstemmer, får du den her:
Jeg kigger på reaktionen: C6H14 + O2 --> CO2 + H2O. Jeg ser, at der er 6 karbon-atomer på vesntre side, men kun 1 på højre side, så jeg sætter koefficienten 6 på CO2 på højre side, så der nu er 6 karbon-atomer på begge sider. Nu har vi: C6H14 + O2 --> 6CO2 + H2O
Nu kigger jeg på antallet af hydrogen-atomer. Her er der 14 på venstre side og 2 på højre side. For at få 14 på højre side, må jeg altså sætte koefficienten 7 på H2O, da 2 * 7 = 14. Nu har vi: C6H14 + O2 --> 6CO2 + 7H2O.
Nu kigger jeg på antallet af oxygen-atomer. Her er der nu (med koefficienterne) 2 på højre side og 19 på højre side. Da vi ikke kan putte en koefficient foran O2, som får O2 til at blive 19, bliver vi nødt til at gange ALLE koefficienter med 2 og derefter sætte koefficienten 19 på O2. (1*2=2)C6H14 + (19)O2 --> (6*2=12)CO2 + (7*2=14)H2O. Reaktionen er dermed afstemt.


Svar #8
01. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

Jeg er helt med på det nu, mange tak for forklaringerne :) 

Skriv et svar til: Afbalncering af reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.