Matematik

Procentregning

06. januar 2018 af Camilladamgaard1 - Niveau: 9. klasse

Nogle der kan hjælpe mig med hvordan man regner det her ud:

Købspris: 60 kr - Salgspris: 78 kr. - hvad er så fortjenesten i pct?:

Og det samme med denne her:

Købspris: 75 kr - Salgspris: 60 kr - Tab i pct:?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2018 af Mathias7878

1)

\small \frac{salgspris - k\o bspris}{salgspris}\cdot 100

2)

\small \frac{k\o bspris - salgspris}{k\o bspris}\cdot 100

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2018 af ringstedLC

Forkert #1

Fortjeneste og tab udregnes med samme formel, da tab er negativ fortjeneste.

MEN fortjeneste udregnes som procent af købspris, derfor:

\frac{salg-k\o b}{k\o b}\cdot 100=\;?\;\%


Svar #3
06. januar 2018 af Camilladamgaard1

Skal man bruge denne formel med både fortjeneste og tab?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. januar 2018 af ringstedLC

Ja, fordi det er det nemmeste at huske.

Forestil dig, at du er købmand og har købt en vare til 100 kr som du vil tjene 50% på.

Den står så i butikken til 150 kr. fordi:

\begin{align*}100+50\;\%=100+\frac{100\cdot 50}{100}&=150\;kr. \\ \frac{150-100}{100}\cdot 100&=50\;\% \end{align}

Men hvis den nu ikke bliver solgt, måske fordi en anden butik sælger den til 99,50 kr.og den nye model er ved at komme på markedet, så må du jo sætte prisen ned, til fx 95 kr.:

\begin{align*} \frac{95-100}{100}\cdot 100=-5\;\% \\ 100+(-5\;\%)=100-\frac{100\cdot 5}{100}=95\; kr. \end{align}

En fortjeneste på -5 % er altså et tab på 5 %.


Skriv et svar til: Procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.