Matematik

Dette års budget for en forening er 20 % større i år end sidste års budget, som var på 48.000 kr. Hvor stort er dette års budget i foreningen?

08. januar 2018 af rtu (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har det rigtige resultat, dog ikke forklaringen på resultatet, så en forklaring vil være hjælpende.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2018 af Mathias7878

At budgettet er 20 % større svarer til at gange med 1,2.
- - -

 

 


Svar #2
08. januar 2018 af rtu (Slettet)

#1 At budgettet er 20 % større svarer til at gange med 1,2.

Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2018 af Mathias7878

Hvad svarer 20 % til i decimaltal?
- - -

 

 


Svar #4
08. januar 2018 af rtu (Slettet)

#3 Hvad svarer 20 % til i decimaltal?

0,20


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2018 af Mathias7878

Netop så for at finde ud af, hvad dette års budget er, når det er 20 % større, skal du blot gange ddt tidligere budget med 1.2. Hvis det nu havde stedet med 30 %, skulle du have ganget med 1.3 osv..
- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2018 af Anders521

20% svarer til en femtedel. Hvis du ganger med sidste års budget med 20 og dividerer med 100 vil du få 9600 kr. Dette beløb er en femtedel af sidste års budget.


Svar #7
08. januar 2018 af rtu (Slettet)

#5 Netop så for at finde ud af, hvad dette års budget er, når det er 20 % større, skal du blot gange ddt tidligere budget med 1.2. Hvis det nu havde stedet med 30 %, skulle du have ganget med 1.3 osv..

Jeg forstår ikke, hvorfor der skal være 1 foran kommatallet (1,2 og 1,3 osv.)


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. januar 2018 af Anders521

Jeg forstår ikke, hvorfor der skal være 1 foran kommatallet (1,2 og 1,3 osv.)

Èn måde at tænke på tallet 1 er at dette repræsenterer sidste års budget, men nu skal du lægge 20% oveni budgettet, hvilket er 0.2 i decimalform, dvs. 1,2 = 1 + 0,2, så 48000 * (1 + 0,2) er dette års budgetbeløb.


Brugbart svar (2)

Svar #9
08. januar 2018 af Mathias7878

Hvis du ikke forstår det med 1-tallet, kan du jo også gøre det på den "sædvanlige" måde, dvs. du kan finde 20 % af det sidste års budget, dvs. ved at gange det med 0,2 og derefter lægge det oveni det oprindelige budget:

20 % af sidste års budget:

\small Budget_{20 \ \%} = 48.000 \ kr. \cdot 0.2 = 9.600 \ kr.

\small Budget_{20 \ \% \ st\o rre} = det \ oprindelige \ budget + 20 \% \ stigning

                                 \small = 48.000 \ kr. \ + \ 9.600 \ kr. = 57.600 \ kr.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2018 af AngelOneOne

Hej,

Hvis budgettet er de samme som året før, skal du gange med 1, Hvis budgettet er 20% mindre end sidste år, skal du gange med 1-0,2 (der er det samme som 1-((1/100)•20)) og hvis budgettet er 20% større, skal du gange med 1,2 (der er det samme som 1+((1/100)•20):

Budget x% mindre = "budgetbeløb"•(1-(1/100)•x%) = "budgetbeløb"•0,x%
Budget det samme = "budgetbeløb"•(1/100)•100 = "budgetbeløb"•1
Budget x% større = "budgetbeløb"•(1+(1/100)•x%) = "budgetbeløb"•1,x%

Husk på, at procent i virkeligheden bare betyder hundrededele. Altså 20% af noget, er det samme som 20 hundrededele af det noget.

1% er altså derfor det samme som 0,01 og 98% er det samme som 0,98, fordi der er tale om henholdsvis 1 hundrededel og 98 hundrededele.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Dette års budget for en forening er 20 % større i år end sidste års budget, som var på 48.000 kr. Hvor stort er dette års budget i foreningen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.