Kemi

mathon hjælp

15. januar 2018 af nico1jens2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Rhodamin B er et farvestof, der anvendes som sporstof i forbindelse med undersøgelser af strøm- ning i vand.

Stoffet blev kendt i offentligheden, da det i forbin- delse med en brand blev ført ud i Rhinen med slukningsvandet. Forureningen var meget synlig, idet floden blev farvet rød.

Der skal fremstilles 100,0 mL af en fortyndet op- løsning af rhodamin B med den formelle stof-

mængdekoncentration 8,00 ·10-6 M. Fortyndingen

skal laves ud fra en 8,00 ·10-4 M opløsning af rho- damin B. Opløsningsmidlet er butan-1-ol.

a) Forklar, hvordan fortyndingen kan foretages i et laboratorium.

Rhodamin B indgår i nedenstående ligevægt mellem to former af stoffet, X og Y.?

Ligevægtskonstanten for reaktionen kan bestemmes ved en spektrofotome- trisk måling på den fortyndede opløsning, idet X er farveløs, og Y er rød.

Ved 25 °C viser det sig, at Y-formen udgør 54,1 %. b) Beregn ligevægtskonstanten ved 25 °C.??

Ligevægtskonstanten bestemmes ved forskellige temperaturer. Resultaterne er vist i grafen nedenfor.

c) Bestem ΔH? og ΔS? for reaktionen.
Gør rede for, om opløsningen bliver mere eller mindre rød, når

temperaturen stiger.

Den fortyndede opløsning af rhodamin B opvarmes fra 25 °C til 42 °C, hvorved en ny ligevægt indstilles.

d) Bestem stofmængdekoncentrationerne af X og Y, når der er lige- vægt i den fortyndede opløsning, og temperaturen er 42 °C.

Vedhæftet fil: 2012 - Kemi A 12-12.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2018 af mathon

Det må være \small -\ln(K), der er afbildet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2018 af mathon

              \small \Delta G=RT\cdot \left (-\ln(K) \right )

              \small \Delta H-T\cdot \Delta S=RT\cdot\left (- \ln(K) \right )

               \small - \ln(K) =\frac{\Delta H}{R}\cdot \frac{1}{T}- \frac{\Delta S}{T}

              


Skriv et svar til: mathon hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.