Kemi

Ligevægtsforskydning

18. januar 2018 af ØGfyma (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Vi har brug for lidt hjælp og evt. forklaringer om forskydning af ligevægten

Reaktionen hedder: Mg2+ + H2EDTA2- ⇔ MgEDTA2- + 2H+

Hvilken vej forskydes ligevægten hvis:

a) Tilsætning af magnesiumion 

b) Fjernelse af EDTA

c) Fortynding

d) Tilsætning af base


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2018 af mathon

a) Tilsætning af magnesiumion   \small \rightarrow

b) Fjernelse af EDTA                   \small \leftarrow

c) Fortynding                               0

d) Tilsætning af base                  \small \rightarrow


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. januar 2018 af janhaa

Mg2+ + EDTA4- → MgEDTA2-

a) shifts to right

b) shifts to left

c) nothing

d) shifts to right


Svar #3
18. januar 2018 af ØGfyma (Slettet)

Mange tak! Er det evt. muligt at få en forklarig?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2018 af janhaa

Le Chatelier's principle


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. januar 2018 af mathon

Ligevægten forskydes i en retning, der modvirker det udefra påtvungne indgreb.

a) Tilsætning af magnesiumion
    \small \textup{Ligev\ae gten forskydes, s\aa \ den ekstra m\ae ngde magnesiumion forbruges.}

b) Fjernelse af EDTA
    \small \textup{Ligev\ae gten forskydes, s\aa \ den mindskede m\ae ngde EDTA erstattes.}

c) Fortynding som korrigeres
                                                 \small \frac{\left [ EDTA^{2-} \right ]\cdot f}{\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot f\cdot \left [ EDTA^{4-} \right ]\cdot f}=\frac{\left [ EDTA^{2-} \right ]}{\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot \left [ EDTA^{4-} \right ]}\cdot f^{-1}\; \; \; \; \textup{hvor }f^{-1}>1
    \small \textup{hvorfor ligev\ae gten forskydes mod venstre.}

d) Tilsætning af base      \small \small \textup{forbruger }H^+\textup{ hvorfor ligev\ae gten forskydes mod h\o jre for at gendanne }H^+.


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. januar 2018 af mathon

Jeg læste ligevægten for hurtigt:

                                                 \small \frac{\left [ MgEDTA \right ]\cdot f\cdot \left [ H^+ \right ]\cdot f}{\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot f\cdot \left [ EDTA^{4-} \right ]\cdot f}=\frac{\left [ MgEDTA \right ]\cdot \left [ H^+ \right ]}{\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot \left [ EDTA^{4-} \right ]}

     \small \textup{dvs med bibeholdt ligev\ae gtskonstant, hvorfor ligev\ae gten er opretholdt og dermed \textbf{ingen} ligev\ae gtsforskydning.}

Håber ikke, at det blev for forvirrende :-)


Svar #7
18. januar 2018 af ØGfyma (Slettet)

#6

Jeg læste ligevægten for hurtigt:

                                                 \small \frac{\left [ MgEDTA \right ]\cdot f\cdot \left [ H^+ \right ]\cdot f}{\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot f\cdot \left [ EDTA^{4-} \right ]\cdot f}=\frac{\left [ MgEDTA \right ]\cdot \left [ H^+ \right ]}{\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot \left [ EDTA^{4-} \right ]}

     \small \textup{dvs med bibeholdt ligev\ae gtskonstant, hvorfor ligev\ae gten er opretholdt og dermed \textbf{ingen} ligev\ae gtsforskydning.}

Håber ikke, at det blev for forvirrende :-)

Nej jeg forstår! Tusind tusind tak :)


Skriv et svar til: Ligevægtsforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.