Matematik

Isolation af x? Hvordan? Step by step

20. januar 2018 af Zethv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan isolerer man x i følgende udregning?
-0.033x4+0.1x3-0.26x2+0.29x-0.32x2.6=-1.06

Det skulle gerne blive x=1.583326634


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2018 af Stats

Det er ikke muligt at isolere x.

Du kan evt. løse denne ligning ved numerisk metode.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2018 af Anders521

# 0

Du burde nok få endnu en løsning


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2018 af Stats

#2

Nej... Resten af løsningerne er imarginære.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ved numerisk store værider af x vil fjerdegradsleddet dominere, så funktionsværdien bliver negativ for x gående mod plus eller minus uendelig. Da funktionen har et nulpunkt, indebærer det, at der enten er tale om en dobbeltrod eller, at funktionen har endnu et reelt nulpunkt.

Undersøg, hvordan funktionen opfører sig tæt ved det fundne nulpunkt. Differentier funktionen og indsæt det fundne nulpunkt i den afledede. Hvis resultatet er 0, er der tale om et ekstremumspunkt, der samtidig er nulpunkt. Hvis den afledede er positiv, vil der ligge et nulpunkt ved en højere x-værdi. Er den afledede negativ, vil der ligge et nulpunkt ved en lavere x-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2018 af Stats

Undskyld mig.... Men står der ikke x2.6 = 5√(x13)

Så kan man vel umuligt snakke om x → -∞ har negative funktionsværdier...

Løsningen er én reel rod, og resten (4 styks) er imarginære.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

#5 Du har ret i, at x ikke kan være negativ, men for x=0 er funktionsværdien negativ,så min hovedpointe holder. Funktionen har negative værdier på vegge sider af nulpunktet, så enten er der samtidig tale om en ekstremumsværdi, eller også er der et reelt nulpukt mere.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

UPS

Jeg glemte, at konstantleddet er på højre side af lighedstegnet.


Skriv et svar til: Isolation af x? Hvordan? Step by step

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.