Kemi
Saltindhold i smør
Opgaver til blandinger
Side 114, opgave 78
På smørmejerier tilsætter man salt NaCl til smør. Opgaven viser hvordan saltindholdet kan bestemmes ved titrering. I et forsøg afvejes 0,257 gram smør i et 10ml bægerglas. Der tilsættes cirka 5 ml demineraliseret vand. Blandingen opvarmes i et varmt vandbad i nogle minutter, så smørret smeltes. Så tilsættes 1 dråbe 0,1 m/liter K2CrO4 hvorefter der titreres med 0,0500 m/liter AgNO3 under magnetomrøring. Ved ækvivalenspunktet er der tilsat 0,931 mL 0,0500 m/liter AgNO3
Beregn den tilsatte stofmængde AgNO3
n = c(A)*V, n(AgNO3) = c(AgNO3)*V(AgNO3) = 0,0500 m/liter * 0,000931 liter = 0,00004655 mol
Vi har altså en tilsat følgende stofmængde:
n(AgNO3) = 0,00004655 mol
Hvilken stofmængde NaCl er ækvivalent hermed
Følgende ioner er med i reaktionen:
Ag+, NO3-, Na+, Cl-
Herefter kigger vi på tungt-og letopløselige ioner. Her kan vi se at Ag+ og Cl- tilsammen danner et tungtopløseligt salt og at det derfor bundfældes. Så kan vi lave reaktionsskemaet
Reaktionsskemaet for reaktionen ser således ud:
AgNO3(aq) + NaCl(aq) → AgCl(s) + NaNO3(aq)
Det vil sige at reaktionen har forholdet 1:1 og at n(NaCl) = n(AgNO3;), 0,00004655 mol
Beregn massen af NaCl og angiv smørrets saltindhold i masse%
m = M*n, m(NaCl) = M(NaCl) * n(NaCl) = (22,99+35,45)*0,00004655 mol = 0,00272 gram
I masse% er det lig med m(NaCl)/mtotal *100%
0,00272/0,257gram *100% = 0,01%
Undrer mig over hvad jeg har gjort galt siden at der ifølge virksomhedens oplysninger er 1 procent.
Svar #1
24. januar 2018 af torben54321hej (Slettet)
ja det godt berry, tror du selv jeg gider at læse det hele for et spørgsmål på en linje (i think not) kom igen berry.
Skriv et svar til: Saltindhold i smør
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.