Fysik

Bestemmelse af halveringstid af isotop med lang halveringstid

25. januar 2018 af Burns (Slettet) - Niveau: B-niveau
Nogen der vil hjælpe med hvordan man kan bestemme halveringstiden af en isotop med MEGET lang halveringstid ved hjælp af formlen A=k*N

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2018 af mathon

                                       \small A=k\cdot N=k\cdot N_0e^{-kt}\; \; \; \; \;k>0

                                       \small N= N_0e^{-kt}

                                       \small \tfrac{1}{2}N_0= N_0e^{-k\cdot T_{\frac{1}{2}}}

                                       \small \tfrac{1}{2}= e^{-k\cdot T_{\frac{1}{2}}}

                                       \small \ln\left (\tfrac{1}{2} \right )= -k\cdot T_{\frac{1}{2}}

                                      \small T_{\frac{1}{2}}=\tfrac{\ln\left (\tfrac{1}{2} \right )}{-k}          


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Man bestemmer først, hvor mange atomkerner, N0, man har. Derefter tæller man, hvor mange, ΔN, der henfalder gennem et passende langt tidsinterval, t. Man kan så benytte:

N = N_{0} - \Delta N = N_{0}e^{-kt}

Heraf finder man k og benytter den sidste linie i #1 til at regne om til

T_{\frac{1}{2}}.

Den tid, man tæller i skal helst være lang, for at få stor nøjagtighed, men begrænses dog af, hvor lang tid man har til rådighed.


Skriv et svar til: Bestemmelse af halveringstid af isotop med lang halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.