Fysik

Transformer ligning

06. marts 2018 af merefortabtendfortabt - Niveau: 9. klasse

Er der nogen af jer der kan forklare transformer ligningen for mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2018 af hesch (Slettet)

Der er et par stykker af dem, men den du mener er nok:

Up * Ip = Us * Is

skriver

primærspænding * primærstrøm = sekundærspænding * sekundærstrøm

Nogle "forklarer" det med at en ideel transformer er tabsfri, derfor:

Primæreffekt = sekundæreffekt

. . . men det er altså ikke den rigtige ( vandtætte ) forklaring.

Den rigtige forklaring på - skal vi kalde den tommelfingerreglen - bunder i at den magnetiske flux gennem transformerens jernkerne, skal "balanceres" af transformerens viklinger. Denne balancering sker ved et samspil mellem fluxdannelsen, skabt af strømmene, og induktion af spændingerne i viklingerne grundet fluxen.

Så det har med Amperes lov at gøre, og ikke med energibetragtninger.


Svar #2
07. marts 2018 af merefortabtendfortabt

Har denne ligning noget med Ohm's lov at gøre, eller er det to forskellige formeler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2018 af hesch (Slettet)

Tja, bum-bum.

Grundlæggende er Ohms lov vel:  U = R * I , men googler man "Ohms lov", dukker denne her ufravigeligt op:

P = U * I

der så ved kombination åbner mulighed for konstruktion af regnetrekanter mv.

Videre går det med anvendelse af komplekse tal, hvorefter man kan regne på spoler og kondensatorer. Alt munder ud i rent kaos. Men denne kaldes effektloven, og det er den der finder anvendelse i ligningen i #1.

Men som skrevet i #1, er ligningen mere baseret på elektromagnetiske love, såsom Maxwell's ligninger, herunder Amperes lov.                                                                                      


Svar #4
08. marts 2018 af merefortabtendfortabt

Okay, tusind tak for svar :)


Skriv et svar til: Transformer ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.