Fysik

Bestem den største bølgelængde...

12. marts 2018 af Fymalinjen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:

"Bestem den største bølgelængde af den stråling, som Chandra-teleskopet måler"

Jeg har dertil fået oplyst at Chandra-teleskopet måler elektromagnetisk stråling med fotonenergier mellem 1.6*10^{^{-17}} og 1.6*10^{^{-15}} J

Jeg tænkte at benytte formlen

\lambda =\frac{h*c}{E}

Men jeg får en bølgelængde på 12,415 nm når jeg benytter energien 1.6*10^{^{-15}}J.... Gør jeg noget forkert?..

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2018 af peter lind

nej. Det er helt rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. marts 2018 af mathon

fotonenergier mellem 1.6*10^{^{-17}} og 1.6*10^{^{-15}} J

fotonenergier mellem \small 99.8641\;eV \textup{ og } 9986.41\;eV

                 \small \lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{E_{foton}}


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2018 af mathon

             \small \lambda _{max}=\frac{1239.84;eV\cdot nm}{99.8641;eV}=12.415\;nm

\small \textup{n\aa r jeg benytter energien 1.6}\cdot 10^{\mathbf{\color{Red} -17}}\;\textup{J.}


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er noget galt. Både i #0 og #3 beregnes bølgelængden til 12,415nm, men ud fra to energier med en faktor 100 imellem. Det kan ikke passe.


Svar #5
13. marts 2018 af Fymalinjen (Slettet)

#4
Der er noget galt. Både i #0 og #3 beregnes bølgelængden til 12,415nm, men ud fra to energier med en faktor 100 imellem. Det kan ikke passe.

Så vi er enige i af den bølgelængde er helt ud i hampen ikke sandt? Men metoden er vel korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. marts 2018 af mathon

Der er det galt i #3, at jeg ikke anvendte citationstegn, men blot fulgte op på formuleringen i #0:

"Men jeg får en bølgelængde på 12,415 nm når jeg benytter energien 1.6*10^{^{-15}}".

Det ændrede jeg til: 

             \small \lambda _{max}=\frac{1239.84;eV\cdot nm}{99.8641;eV}=12.415\;nm

"\small \textup{n\aa r jeg benytter energien 1.6}\cdot 10^{\mathbf{\color{Red} -17}}\;\textup{J.}"  dog uden nu tilføjede citationstegn - for at retlede #0.
Den største bølgelængde fremkommer naturligvis, når der divideres med den mindste fotonenergi, hvad #0 ikke skrev.
"\small \textup{n\aa r \textbf{jeg} benytter energien 1.6}\cdot 10^{\mathbf{\color{Red} -17}}\;\textup{J.} hvor jeg'et er #0 selv og farvefremhævelsen er en tydeliggørelse..
Situationen blev ikke bedre af formuleringen i #1: "Det er helt rigtig ", hvor der blev svaret på metoden.

Hurtigt læst - og i mangel af mine citationstegngav - gav det åbenbart anledning til "DET RENE ROD", hvilket hermed beklages.


Svar #7
13. marts 2018 af Fymalinjen (Slettet)

Okay så jeg skal finde bølgelængde for brug med hver energi og dividere dem?

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

#5 Nej, vi er ikke enige om, at den bølgelængde, du har fu det er helt ude i hampen. Den bølgelængde,du har fundeter den rigtige for 1.6*10-17J, bortset fra, at decimalerne ikke skal med. Der er 2 betydende cifre i værdien af energiven. Derimod er bølgelængden for 1.6*10-15J 100 gange mindre nemlig 0.12nm.

Jeg kan ikke se, om du har byttet om på de to energier, eller du har en regnefejl i 10-erpotenserne.

#7 Du skal ikke dividere dem. Du har nu to bølgelængder. Svaret er den største af dem.


Skriv et svar til: Bestem den største bølgelængde...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.