Matematik

Beregning af Jordskælv

15. marts 2018 af Agent17 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I Chile var der i maj 1960 en række jordskælv. De første af disse havde Richertal 7,5 og senere havde Richertal 8,4. Beregn forholdet mellem de to udviklede energimængder. 

er der nogen der kan hjælpe mig :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2018 af janhaa

(10^8.4) / (10^7.5) = 7,9 = 8


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2018 af AMelev

Læg et billede af opgaven op - det er ikke alle der lige har sammenhængen mellem Richtertallet og energiudviklingen i hovedet - jeg har fx ikke..


Svar #3
15. marts 2018 af Agent17 (Slettet)

#0

I Chile var der i maj 1960 en række jordskælv. De første af disse havde Richertal 7,5 og senere havde Richertal 8,4. Beregn forholdet mellem de to udviklede energimængder. 

er der nogen der kan hjælpe mig :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2018 af peter lind

Richterskalaen er en logaritmisk skala så Richterskalaen beregnes som k*log(E). En forskel i richterskalaen svarer  til en faktor 103/2


Svar #5
15. marts 2018 af Agent17 (Slettet)

Der er nu lagt et billede op af hele opgaven 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. marts 2018 af AMelev

#5 Det er en anden opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. marts 2018 af peter lind

det er jo et billede af en opgave om halveringstid


Svar #8
15. marts 2018 af Agent17 (Slettet)

det må du undskylde, jeg har lidt mange billeder :) den er her 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. marts 2018 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. marts 2018 af AMelev

Så er vi klar

Du skal løse de to ligninger log(E) = 2.4M - 1.2, hvor M er hhv. 7.5 og 8.4. 
Du kan gøre det med CAS eller ved at opløfte 10 i begge sider af "=" (E =102.4M - 1.2)
Så bestemmer du forholdet mellem de to løsninger. Der bliver ikke specificeret hvilken i forhold til hvilken, så det må du selv vælge E1/E2 eller E2/E1.


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. marts 2018 af peter lind

Log(E2/E1) = 2,4M2-1,2 -(2,4M1-1,2) = 2,4(M2-M1)= 2,4*0,9. Det slår du op på din lommeregner


Svar #12
15. marts 2018 af Agent17 (Slettet)

Min lommeregner kan ikke regne den ud, hverken på en gammeldags eller på ti-Nspire.. :(( ??

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. marts 2018 af AMelev

Har du husket parentes om E? Log er jo en funktion.

solve(log(e)=2.4*m-1.2,e)|m=7.5 ? e= ...
solve(log(e)=2.4*m-1.2,e)|m=8.4 ? e=....


Svar #14
15. marts 2018 af Agent17 (Slettet)

det virker, super! jeg får 
solve(log(e)=2.4*m-1.2,e)|m=7.5 ? e=6,30957E16
og
solve(log(e)=2.4*m-1.2,e)|m=8.4 ? e= 9.12011E18 
men det der E inde i tallet, har det en betydning? jeg har ikke rigtig prøvet hvor der er et E midt i det hele. :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. marts 2018 af AMelev

Ja - det er også forvirrende i forbindelse med denne opgave, men altså

Dine e-værdier er skrevet med det, der kaldes eksponentiel notation, fordi det er meget stort
E16 efter tallet betyder ·1016, dvs. at din e1 = 6,30957E16 = 6,30957·1016 = 63 095 700 000 000 000 og

e2= 9.12011E18 = 9.12011·1018 = 912.011 ·1016 


Svar #16
15. marts 2018 af Agent17 (Slettet)

Tusinde tak, i har været til en stor hjælp! :)


Skriv et svar til: Beregning af Jordskælv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.