Matematik

Trigonometri

15. marts 2018 af Joansc (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej - jeg skal lige have frisket dette her op ..

Et overvågningsfly ..befinder sig i pkt P  i højden 10 km over jordensoverflade.

På figuren ses en skise af situationen, hvor cirklen er et tværsnit af jorden .. pkt S og T angiver yderpkt af det område flyets radar kan dække.

A - Bestem afstanden mellem S og T

B - Bestem længden af buen fra S til T

Håber der gir mening for i skrappe hoveder der sidder her inde :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2018 af Mathias7878

Kan du vedhæfte et billede?

- - -

 

 


Svar #2
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

kommer her

Vedhæftet fil:thumbnail_IMG_2617.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Længden fra C til P er jordens radius + 10

Linjen fra S til C og linjen S til P er vinkeltrette.

Dvs. du har en retvinklet trekant, hvor du både kender en katete og hyptoinusen.
Start med at bestemme vinkel C i den retvinkelt trekant.


Svar #4
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

hej igen Jordens radius er 6.371 km


Svar #5
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

fosfor - du blir nødtil lige at skære det lidt mere ud for mig  - det gir ingen mening hvorda det gir afstanden mellem S og T

samt længden af buen fra S til T :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. marts 2018 af fosfor (Slettet)

-.

Vedhæftet fil:fig.png

Brugbart svar (1)

Svar #7
15. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Hov billedet i #6 er forkert. Korrektion (som stadig er forkert, da den blå sinus skulle være cos...):

Vedhæftet fil:fig.png

Svar #8
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

hjælp -skal aflevere opgaven kl 22  ...


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. marts 2018 af AMelev

#8. Af dette bør du så lære, at du skal komme i gang noget før - du kan ikke satse på at få hjælp inden for 1½ time.


Svar #10
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

er der ikk en som vil prøve at skrive selve formlerne til mig ..


Svar #11
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

altå udregningerne


Svar #12
15. marts 2018 af Joansc (Slettet)

bestem længden af buen ??


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. marts 2018 af AMelev

buelængde = radius ·v, når vinklen er angivet i rad, så du skal omregne vinkel C fra grader til radian.
π(rad) = 180º ⇔ π(rad)/180 = 1º ⇔ Cº = .....(rad)


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. marts 2018 af ringstedLC

#3 Hvorfra ved du at SC står vinkelret på SP? Der er noget helt galt med den opgave, når radarens udstrålingsdiagram ikke kendes.


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Hvor mange åer skal I over for at hente vand?

Trekant PCS er retvinklet, fordi PC er tangent til cirklen. CS og CP er kendt. Ved hjælp fra Pythagoras findes PS. Der er ingen grund til at rode trigonomiske funktioner ind i spørgsmål a.

I b kan benyttes at cos(C) = SC/PC og buelængden er C*R, hvor R er radius.

#14 Når man laver opgaver til gymnasieniveau, er man i en del tilfælde nødt til at simplificere tingene. Radarsignaler vil løbe et stykke langs jordoverfladen og derved komme længere væk end det forudsættes i opgaveteksten. Det er dog ikke noget, man kan regne på med de metoder, man lærer i gymnasiet. Så kunne man selvfølgelig sige, at så skal man ikke stille den opgave, men ud fra det synspunkt ville mange andre opgaver også skulle fjernes fra gymnasiet. Tænk bare på det frie fald. Vi ved alle, at der er luftmodstand, men i mange opgaver ser man bort fra den. Man kunne stille samme opgave med en lidar. Lyset får ikke de samme afbøjning.


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. marts 2018 af SuneChr

Lad kuglen med radius r være omskrevet af en kegle hvis toppunkt har en mindste afstand h til kuglen.
For letheds skyld lader vi keglens akse være sammenfaldende med jordens rotationsakse. Keglens berøringslillecirkel er breddegraden \varphi , som også er den halve topvinkel. Ved at løse  sin \varphi =  \frac{\textup{r}}{\textup{r+h}} har vi lillecirklen svarende til breddegraden \varphi , som ligger tæt på polen. Radius rφ i lillecirklen er lig    r·cos φ . 
Landområdet, radaren dækker, er en polarkalot begrænset af breddegraden φ . 


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. marts 2018 af ringstedLC

#15 Undskyld, - selvfølgelig er trekanten retvinklet. En radie i et røringspunkt og tangenten  i samme er ortogonale, uanset hvor forvrænget skitsen end måtte være.

b):

\begin{align*} cos\left (\frac{1}{2}\cdot C\right)&=\left (\frac{SC}{PC}\right)\Downarrow\\ \angle C&=2\cdot \arccos\left (\frac{SC}{PC}\right)\\ Buel\ae ngde_{ST}&=\angle C\cdot r\;,\; C\; i\; radianer \end{align}


Skriv et svar til: Trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.