Matematik

Sansynlighedsregning

20. marts 2018 af Samanie1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Er der nogen der kan hjælpe mig med disse to opgaver, som jeg har vedhæftet som udklip

På forhånd tak :-)

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2018 af 123434 (Slettet)

a)

27+23+18=68

Du har i alt 68 elever, og du skal udvælge 5 elever i alt. 

Den første elev kan vælges på 68 måder, den anden elev kan vælges på 67 måder, den tredje elev kan vælges på 66 måder, den fjerde elev kan vælges på 65 måder og den femte elev kan vælges på 64 måder. 

68*67*66*65*64


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2018 af DinMakker

Jeg er uenig med 

#1

a)

27+23+18=68

Du har i alt 68 elever, og du skal udvælge 5 elever i alt. 

Den første elev kan vælges på 68 måder, den anden elev kan vælges på 67 måder, den tredje elev kan vælges på 66 måder, den fjerde elev kan vælges på 65 måder og den femte elev kan vælges på 64 måder. 

68*67*66*65*64

Hvis du anvender denne beregning så tager du ikke højde for at det samme elevråd kan optræde op til flere gange (blot i en anden rækkefølge).

Derfor bør det beregnes hvor mange ens løsninger der er: 5*4*3*2*1 = 120.

Dit resultat skal altså deles med 120 da de samme elevråd optræder 120 gange.

mht b'eren:

Du har mindst én elev fra hver klasse og to ukendte:

27*23*18*(68-3)*(68-4)

Husk at du igen skal dele denne mængde med 120 da alle elevråd optræder 120 gange.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2018 af fosfor (Slettet)

#1 er rigtig, da der ikke skal skelnes på baggrund af rækkefølgen som de 5 elever står på listen i.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2018 af DinMakker

#3

#1 er rigtig, da der ikke skal skelnes på baggrund af rækkefølgen som de 5 elever står på listen i.

Spørgsmålet lyder jo: "På hvor mange måder kan elevrådet sammensættes."

Et elevråd bestående af: Per, Kristian, Leif, Leila og Ib vil jo i dette tilfælde være det samme som et elevråd bestående af Kristian, Per, Leif, Ib og Leila?

Dette ville ifølge #1s beregning være to løsninger.


Svar #5
20. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

Bliver forvirret hvad er rigtigt

Svar #6
20. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

Og hvsd med e andre opgaver? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. marts 2018 af DinMakker

Spørgsmålet siger: "På hvor mange måder kan elevrådet sammensættes."

Hvis du mener at det dette er to forskellige måder:

Per, Kristian, Leif, Leila og Ib

Kristian, Per, Leif, Ib og Leila

, altså hvor rækkefølgen af personerne er forskellig, men elevrådet i bund og grund er det samme.

Så bør du lytte til #1. 

Hvis du mener at det er den samme måde (da de samme personer indgår) bør du bruge min løsning og dividere med 120.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Blackoutede i #3 så det er #1 #2 der er rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. marts 2018 af DinMakker

#8

Blackoutede i #3 så det er #1 der er rigtig

I #3 sagde du også at #1 var rigtig. Kan du forklare mig hvorfor. Opgaven beder jo om antal af forskellige elevråd. Rækkefølgen de bliver trukket i bør være irellevant.


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2018 af DeDejligePeberkagerfraHakkebakkeskoven

Bare lige backup - er her enig med DinMakker, rækkefølgen i denne type opgaver burde antages at være irrelevant. #2 ser ud til at være en fin besvarelse.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. marts 2018 af AMelev

Hvis rækkefølgen har betydning, fx at elevrådet er indrettet, så alle 5 medlemmer har forskellige poster, så er et råd med Hans som formand jo ikke det samme som et råd med Hans som sekretær. I så fald er der tale om en permutation p(68,5) =68·67·66·65·64.

Hvis der ikke ikke er forskellige poster, men man kun er intereseret i hvem, der er valgt, og er ligeglad med rækkefølgen, så er der tale om en kombination k(68,5) = \frac{68!}{5!\cdot (68-5)!}=\frac{68\cdot 67\cdot 66\cdot 65\cdot 64}{5!}

Uden kendskab til det pågældene elveråd, kan man altså ikke sige, hvilket af svarene der er rigtigt - om nogen.

Det kunne jo også være (og det er nok mere almindeligt), at der er 2-3 faste poster fx Formand, Næstformand og  Sekretær, og de sidste så bare er menige medlemmer. 
I dette tilfælde ville antallet være p(68,3)·k(65,2), idet der
både skal vælges de til de 3poster, hvor rækkefølgen er afgørende, så antallet af muligheder er p(68,3)
og der skal vælges 2 i ligegyldig rækkefølge af de resterende (68-3), altså k(65,2) muligheder

Huskeregel
?Både-og: gange    ente-eller: plus


Svar #12
20. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

Okay tak og hvad så med alle de andre opgaver?


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. marts 2018 af fosfor (Slettet)

I den anden opgave ligner det en skrivefejl at der ikke står
P(Z ≤ 13) = 0.70

Ellers kan den ikke løses.

P(Z ≤ 13) = 0.70  betyder sandsynligheden for at Z er mindre end eller lig 13 er 70%.
De værdier som Z kan antage under/lig med 13 er
9, 11 og 13

og sandsynligheden for to af disse er givet. Da summen skal være 70% kan den sidste bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. marts 2018 af AMelev

Alle de andre opgaver? Er der ikke kun denne?

Der er skrivefejl ved oplysningen P(Z < 1) = 0.70. Det kan ikke passe, da den mindste værdi for Z er 9, så P(Z < 1) = 0.

Jeg går ud fra, at der skulle stå P(Z ≤ 13) = 0.70, dvs. P(Z = 9 eller Z = 11 eller Z = 13) = 0.70.
Så bruger du "Enten-eller"-reglen til at bestemme P(Z = 11), da du jo kender P(Z = 9) og P(Z = 13)
Du ved, at summen af sandsynlighederne er 1, så nu kan du beregne P(Z = 17)

Middelværdien beregnes som  E(Z)=\sum_{i=1}^{5}(z_i\cdot P(Z=z_i ))

P(Z ≥ 11) kan beregnes som P(Z = 11 eller Z = 13 eller Z = 15 eller Z = 17), men det er lettere at se på alternativet Z = 9. P(Z = 9) = 0.35. P(Z ≥ 11) = P(Z ≠ 9) = 1 - 0.35 = 0.65.

Vedhæftet fil:Stok. var..JPG

Svar #15
20. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

:)


Svar #16
21. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

Er der nogle der kan løse opgave 6b?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. marts 2018 af guuoo2 (Slettet)

Hvad forstår du ikke i de 4 nederste linjer af #2


Svar #18
21. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

At resultater bliver forkert, i forhold til hvad facit siger, derfor forstår jeg det ikke. Resultatet skal blive 23250240.


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. marts 2018 af guuoo2 (Slettet)

Ja #2 er vist ikke korrekt, jeg får det til 6457158.

Men er du ikke enig i at a'eren giver 10424128, og dermed at b'eren skal give mindre end det, da der pålægges en ekstra betingelse, så 23250240 må være for højt?


Svar #20
21. marts 2018 af Samanie1 (Slettet)

Jo umiddelbart jo, men så må der være fejl i bogen. Da dens facit giver de to resultater. 


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.