Fysik

HASTER: Find gitterkonstant af gitter med 100 linier/mm og 300 linjer/mm af en rød laser??

17. april 2018 af Charlotte1864 - Niveau: C-niveau

Hej,

Er der nogen der kan hjælpe mig med at finde gitterkonstanten af to gitre med hhv. 100 linjer/mm og 300 linjer/mm?

Jeg har vedhæftet spørgsmålet og mit forsøg på at besvar opgaven.

Håber at nogen kan se hvad der er gået galt i mine beregninger.

På forhånd tak:)

Vedhæftet fil: opgave.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. april 2018 af mathon

         \small d=\frac{1\;mm}{10^2}=10^{-2}\; mm=10^{-2}\cdot 10^6\; nm=10000\; nm


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. april 2018 af mathon

         \small \small d=\frac{1\;mm}{3\cdot 10^2}=\tfrac{1}{3}\cdot 10^{-2}\; mm=\tfrac{1}{3}\cdot 10^{-2}\cdot 10^6\; nm=\tfrac{1}{3}\cdot 10000\; nm=3333.33\; nm


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2018 af peter lind

Det er θ du skal finde af gitterligningen ikke gitterkonstanten Den anden gitterkonstant bliver 1/300 mm


Svar #4
17. april 2018 af Charlotte1864

Tak, men det har jeg også fundet under punkt 5 i filen. Problemet er at disse passer ikke med det jeg har beregnet ved at finde afbøjningsvinklen først og så sætter de alle nu kendte værdier ind i gitterligningen, for at så finde, d.
??



Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2018 af mathon

Hvad med din \small \lambda -v\ae rdi?

                \small \small d=\frac{n\cdot \lambda }{\sin(\theta _n)}=n\cdot \lambda \cdot\frac{1}{\sin(\theta _n)}=n\cdot \lambda \cdot \frac{\sqrt{a^2+{x_n}^2}}{x_n}


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2018 af peter lind

Du skal overhovedet ikke finde d af gitteligningen. Du ska finde bølgelængden( Undskyld jeg sagde θ i #3. Det er forkert)


Svar #7
17. april 2018 af Charlotte1864

Vi bruger ikke udledning, som du har gjort. Vi har en lambda=632.8 nm, x_n, og a værdier. Så bruger vi tan(theta) =x_n/a til finde theta. Når det er gjort, så burde jeg kunne bruge gitterligningen til at finde d, som skulle gerne passe med det fundet under punkt 5 i filen, som du også har beregnet..

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2018 af peter lind

Det skulle være rigtig nok Hvad har du fået ? detaljer om udregningen ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. april 2018 af mathon

        \small d=n\cdot \left ( 632.8\; nm \right )\cdot \frac{\sqrt{(0.70\; m)^2+(0.20\; m)^2}}{0.20\; m}=n\cdot( 2303.43\; nm)

        \small d=n\cdot \left ( 632.8\; nm \right )\cdot \frac{\sqrt{(0.70\; m)^2+(0.65\; m)^2}}{0.65\; m}=n\cdot (929.97\; nm)


Svar #10
17. april 2018 af Charlotte1864

Jeg får to forskellige svarer for af de to hver gitter, hvilket jeg ikke forstår..altså om jeg få resultatet via gitterligningen eller direkte vha. linjernes omregning fra mm til nm burde give det samme, men det gøre det ikke.
Det er derfor jeg har vedhlftet et billede af hele mine beregninger..

Svar #11
17. april 2018 af Charlotte1864

Til #svar9:
Ja, lige præcis. De to svarer fra #9 er forskellige fra dem i svar#1 og svar#2.
Det er netop det jeg ikke forstår?

Brugbart svar (1)

Svar #12
18. april 2018 af mathon

Sammenhængen er som ovenfor.
Den manglende overensstemmelse i d-beregningerne skyldes vel
en eller flere af nedenstående punkter:

                    • forkert bølgelængde
                    • unøjagtig måling af xn
                    • unøjagtig måling af a
                    • forkert nummerering n
                    • manglende kompetence i anvendelse af måleudstyr


Svar #13
18. april 2018 af Charlotte1864

Tak for hjælpen, manthon!

Brugbart svar (0)

Svar #14
18. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Er de 20cm, du angiver i tabellen x1 eller 2x1? Der står, at det er x1, men du dividerer den med 2. Er det her, du har problemet?


Svar #15
18. april 2018 af Charlotte1864

X_1 er afstanden mellem de to første ordender.

Brugbart svar (0)

Svar #16
18. april 2018 af mathon

hvis det er tilfældet:

        \small \small d=n\cdot \left ( 632.8\; nm \right )\cdot \frac{\sqrt{(0.70\; m)^2+(0.10\; m)^2}}{0.10\; m}=n\cdot( 2303.43\; nm)

        \small d=n\cdot \left ( 632.8\; nm \right )\cdot \frac{\sqrt{(0.70\; m)^2+(0.65\; m)^2}}{0.65\; m}=n\cdot (929.97\; nm)


Brugbart svar (1)

Svar #17
18. april 2018 af mathon

hvis det er tilfældet:

der kom en telefonopringning i vejen, så jeg ikke nåede korrektionerne inden for 10 min.:

        \small \small \small d=n\cdot \left ( 632.8\; nm \right )\cdot \frac{\sqrt{(0.70\; m)^2+(0.10\; m)^2}}{0.10\; m}=n\cdot( 4474.57\; nm)

        \small d=n\cdot \left ( 632.8\; nm \right )\cdot \frac{\sqrt{(0.70\; m)^2+(0.325\; m)^2}}{0.325\; m}=n\cdot (1502.69\; nm)

...som ikke gør sagen meget bedre.


Svar #18
18. april 2018 af Charlotte1864

Intet problem, mange tak for hjælpen.

Skriv et svar til: HASTER: Find gitterkonstant af gitter med 100 linier/mm og 300 linjer/mm af en rød laser??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.