Kemi

Stofmængde

18. april 2018 af lokus (Slettet) - Niveau: C-niveau

Masseprocenten af salt i en portion smør skal bestemmes ved en titrering med sølv(I)nitrat. Salt og sølv(I)nitrat reagerer ifølge reaktionsskemaet

NaCl(aq) + AgNO3(aq) ↓ AgCl(s) + NaNO3(aq)

I en konisk kolbe afvejes 4,30 g smør. Der tilsættes 100 mL kogende vand og nogle dråber indikator. Der titreres herefter med 0,096 M sølv(I)nitrat. Ved ækvivalenspunktet er der brugt 9,35 mL sølv(I)nitrat.

a)  Beregn stofmængden af salt i den afvejede portion smør.

b)  Beregn masseprocenten af salt i smørret.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. april 2018 af mathon

\small \textup{reaktionsforhold:}
                            NaCl : AgCl = 1 : 1

                            \small m(NaCl)=\underset{stofm\ae ngden}{\underbrace{\left (\left ( 0.00935\; L \right )\cdot \left ( 0.096\; \tfrac{mol}{L} \right ) \right )}}\cdot \left ( 58.4\; \tfrac{g}{mol} \right )=0.05242\; g


Svar #2
18. april 2018 af lokus (Slettet)

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2018 af mathon

b)
          \small \textup{masseprocent:}
                                   \small p=\frac{0.05242}{4.30}\cdot 100\%=1.22\%


Svar #4
18. april 2018 af lokus (Slettet)

men hvorfor ganger du med 58,4 g/mol?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2018 af mathon

...for at finde massen af NaCl.


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.