Kemi

mængdeberegningsopgave

27. april 2018 af vandkvinden (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til en opgave. Den lyder:

Diiod har en begrænset opløselighed i vand, men en langt større opløselighed i cyklohexan, C6H12

Vi vil undersøge dette forhold nærmere ved et eksperiment. Til start fremstilles en mættet opløsning af diiod i vand. 10.0mL af denne opløsning titreres med en 0.002M Na2S2O3-opløsning, hvorved følgende reaktion forløber:

I2(aq)  +  2S2O32- (aq)  ->  2I- (aq)  +  S4O62- (aq)

Ækvivalenspunktet registreres ved hjælp af stivelse som indikator. Ved ækvivalenspunktet er der anvendt 12.7 mL af Na2S2O3-opløsningen. 

a)    Beregn koncentrationen af diiod i den mættede opløsning. 

I en skilletragt hældes nu 100 mL af den mættede diiodopløsning og 10.0 mL cyclohexan. Der ses tydeligt to faser i tragten. Herefter rystes der grundigt, hvorved diioden fordeler sig mellem de to faser, og efter nogen tid har følgende ligevægt indstillet sig:

I2(aq)  <=>  I2(C6H12)

Ligevægtskonstanten, KF for denne ligevægt kaldes fordelingsforholdet og er udtryk for diiods forskellige opløselighed i de to faser. For at bestemme KF titrerer man nu 50.0 mL af vandfasen med 0.002 M Na2S2O3. Ved ækvivalenspunktet er der anvendt 8.50 mL af Na2S2O3-opløsningen. 

b) Beregn koncentrationen af diiod i vandfasen.

c) Beregn koncentrationen af diiod i cyclohexanfasen. 

d) Beregn KF.

På forhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2018 af Heptan

a)    Beregn koncentrationen af diiod i den mættede opløsning. 

Beregn stofmængden af anvendt thiosulfat og derefter stofmængden af diiod (som det ses af reaktionsskemaet er de i forholdet 1:2). Beregn koncentrationen af diiod i de 10.0 mL.

 b) Beregn koncentrationen af diiod i vandfasen.

Samme fremgangsmåde som a).

 c) Beregn koncentrationen af diiod i cyclohexanfasen. 

Regn med stofmængder i stedet for koncentrationer.

nCyHe = ntotal - nH2O

Du kan beregne den totale stofmængde af diiod i de 100 mL ved hjælp af facit fra a). Stofmængden i vand kan findes med facit fra b).

 d) Beregn KF.

Ligevægtsloven opstilles or beregnes ved hjælp af facit fra b) og c).

KF = [I2 (CyHe)]/[I2 (H2O)] = ...


Skriv et svar til: mængdeberegningsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.