Fysik

Lyd

01. maj 2018 af Matematik10 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej venner 

Hvordan kan vi man svare på spørgsmålene her:

1. Hvordan bølgelængden hænger sammen med strengens/rørets længde for grundtonen og de første to overtoner for hver af typerne?

2. Hvordan er overtonernes frekvenser i forhold til grundtonens frekvens for et åbent resonansrør og for et halvåbent resonansrør?

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2018 af peter lind

1) Det kommer an på om det er åbne lukkede eller halvåbne rør. Hvis det er lukket er der knude i begge ender så der er en halv bølgelængde mellem enderne. Frekvensen bestemmes af bølgelængde*frekvens = bølgehastighed.

2) For et åbent resonansrør er der bug i begge ender, ellers lige som for det lukkede rør. I det halvåbne rør er der knude i den ene ende og knude i det andet. Grundtonen er 1/4 bølglængde og de overtonerne bliver der tilføjet ½ bølgelængde


Svar #2
01. maj 2018 af Matematik10 (Slettet)

 I det halvåbne rør er der knude i den ene ende og en buge i det andet*

Burde det ikke være sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2018 af mathon

Åbent reonansrør:
                                       \small L=\frac{\lambda }{2}

Halvåbent reonansrør:
                                       \small L=\frac{\lambda }{4}


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

#2: Jo, der er en knude ved den lukkede ende og en bug i den åbne ende. Dette gælder både grundtonen og alle overtonerne.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2018 af mathon

Åbent resonansrør:
                                       \small L=\frac{\lambda }{2}

                                       \small f_n=n\cdot f_1

Halvåbent resonansrør:
                                       \small L=\frac{\lambda }{4}

                                      \small f_n=(2n-1)\cdot f_1


Skriv et svar til: Lyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.