Matematik

Bestem forskrift for andengradspolynomium gennem tre punkter

13. maj 2018 af inneedofhelp123 - Niveau: A-niveau

Hvordan gør man det? Jeg har søgt overalt på nettet og jeg forstår simpelthen ikke forklaringerne.

Jeg har rødderne; A(1,0), B(-2,21) og C(3,6). 

Hvordan bestemmer jeg forskriften for andengradspolynomiet? I må meget gerne forklare det til mig så enkelt og let forståeligt som muligt... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Røddenes y-koordinat er 0, så B(-2,21) og C(3,6) er ikke rødder, men punkter.
 

Hvert punkt (x,y) skal indsættes i
  y = ax2 + bx + c

Dermed får du 3 ligninger med 3 ubekendte (a, b og c).

Punktet C's x-koordinat er 3, og dets y-koordinat er 6, dvs. den ene ligning er
  6 = 32a + 3b + c


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2018 af AMelev

#0

Jeg har rødderne; A(1,0), B(-2,21) og C(3,6). 

Du har misforstået begrebet rod. En rod er et nulpunkt, dvs. en løsning til ligningen f(x) = 0, så du får opgivet en rod via punktet A, nemlig, at x=1 er rod.

f(x) = a\cdot x^2+b\cdot x+c

De tre punkter på parablen giver dig 3 ligninger:
LA: f(1) = 0 ⇔ a + b + c = 0
LB: f(-2) = 21⇔ a·(-2)2 + b·(-2) + c = 21 ⇔ 4a - 2b + c = 21
LC: f(3) = 6 ⇔ a·32 + b·3 + c = 6 ⇔ 9a+ 3b + c = 6

Løs de tre ligninger med tre ubekendte vha. dit CAS-værktøj eller uden hjælpemidler ved substitutionsmetoden:
Isoler c i LA: c = .... (LA1) og indsæt i LB
Reducér LB, isoler a = ... (LB1) og indsæt i LC
Reducér LC og løs mht. b, b = ....
Indsæt den fundne b-værdi i LB1 og beregn a
Indsæt de fundne a- og b-værdier i LA1 og beregn c.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2018 af PeterValberg

Regression i fx GeoGebra kan også løse opgaven:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #4
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#3

Regression i fx GeoGebra kan også løse opgaven:

#2
#0

Jeg har rødderne; A(1,0), B(-2,21) og C(3,6). 

Du har misforstået begrebet rod. En rod er et nulpunkt, dvs. en løsning til ligningen f(x) = 0, så du får opgivet en rod via punktet A, nemlig, at x=1 er rod.

f(x) = a\cdot x^2+b\cdot x+c

De tre punkter på parablen giver dig 3 ligninger:
LA: f(1) = 0 ⇔ a + b + c = 0
LB: f(-2) = 21⇔ a·(-2)2 + b·(-2) + c = 21 ⇔ 4a - 2b + c = 21
LC: f(3) = 6 ⇔ a·32 + b·3 + c = 6 ⇔ 9a+ 3b + c = 6

Løs de tre ligninger med tre ubekendte vha. dit CAS-værktøj eller uden hjælpemidler ved substitutionsmetoden:
Isoler c i LA: c = .... (LA1) og indsæt i LB
Reducér LB, isoler a = ... (LB1) og indsæt i LC
Reducér LC og løs mht. b, b = ....
Indsæt den fundne b-værdi i LB1 og beregn a
Indsæt de fundne a- og b-værdier i LA1 og beregn c.

Det med at jeg skrev rod, var en fejl, det ved jeg godt. Forvekslede det bare lige i to sekunder. 

Men forstår slet ikke... Hvor kommer L'et pludselig fra? Hvorfor er x=1 en rod? Hvorfor får jeg det fra punktet A og er det altid sådan? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. maj 2018 af AMelev

A(1,0), dvs. at f(1) = 0, altså er 1 rod. Det er kun når 2.koordinaten er 0, at 1.koordinaten er rod.

L er betegner bare ligning (dovenskab), og LA er den ligning, du får ved at benytte punkt A. og tilsvarende med LB og LC.

Giver det mere mening nu?


Skriv et svar til: Bestem forskrift for andengradspolynomium gennem tre punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.