Kemi

bindingsorden

15. maj 2018 af Qvark (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan kan man angive bindingsordenen for eksempel bindingsordenen C22- ud fra molekylorbitalteori? og hvad er bindingsorden generelt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2018 af Heptan

Bindingsordenen kan beregnes:

b = ½(#(bindende elektroner) - #(antibindende elektroner))

Man skal altså tælle hvor mange bindinde og antibindende elektroner der er. Det kan man gøre ved hjælp af et molekylorbitaldiagram. I et molekylorbitaldiagram angiver man til højre og venstre de oprindelige atomers orbitaler (orbitaler er et begreb for det sted som elektroner befinder sig i, og i diagrammet er de angivet med en streg __). I midten angives molekylorbitalerne, og de navngives. Dem der har stjerne * er antibindende og dem uden stjerne er bindende.


Svar #2
17. maj 2018 af Qvark (Slettet)

hvordan har du kunne lave diagrammet? forstår godt teorien om orbitaler er bare i tvivl om hvordan du er kommet frem til diagrammet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2018 af Heptan

Carbon i C22- har 8 elektroner, hvoraf 6 af dem er i 2. skal. De 6 elektroner er fordelt i 2s orbitalen og 2p orbitalerne. De to carbonatomer har altså i alt 8 interessante orbitaler. Antallet af orbitaler er altid bevaret, så der dannes også 8 molekylorbitaler, men deres energi er lidt anderledes.

Elektronerne fordeles i orbitalerne nedefra i lav-energi orbitalerne og opad.

Hvert orbital-par giver en bindende og en antibindende orbital.

Paulis eksklusionsprincip og Hunds regel følges når orbitalerne fyldes op. Dvs. at elektroner foretrækker at have deres egen orbital hvis der er flere med samme energi (fx π* på figuren).


Skriv et svar til: bindingsorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.