Matematik

Forskrift for f ud fra parablens toppunkt og to punkter.

21. maj 2018 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Se den vedhæftede opgave i kommentar!

Jeg ved, at en parabel er symmetrisk omkring toppunktet T, og derfor må afstanden fra 1. punkt til toppunktet være 60 ligesom afstanden fra toppunktet til det næste punkt også er 60.

Jeg kender de to punkter, hvorfor disse må være skæringspunkter ... og derfor kan jeg muligvis finde a og b ud fra disse?

Jeg kan dog ikke komme videre, og er i tvivl om, hvordan jeg skal bestemme hhv. a, b og c. 


Svar #1
21. maj 2018 af Egofaciens (Slettet)

:) Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2018 af JulieW99

Opskriv formlen for toppunktet. Du kan ydermere indsætte de punkter den går igennem i den normale forskrift, og få 2 ligninger med 3 ubekendte også.

- - -

Vh Julie


Svar #3
21. maj 2018 af Egofaciens (Slettet)

Altså sådan?:

T=(\frac{-b}{2a}=60, \frac{-d}{4a}=80)

Jeg forstår ikke helt det andet ..


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2018 af JulieW99

Lige præcis. Det giver dig to ligninger:

(-b)/(2a)=60 og (-d)/4a=80

De to andre punkter (som grafen går igennem), kan du indsætte i f(x)=ax^2+bx+c, så du ydermere får:

200=a*0^2+b*0^2+c

200=a*120^2+b*120+c

- - -

Vh Julie


Svar #5
21. maj 2018 af Egofaciens (Slettet)

Ah, ja okay - så den første ligning giver blot 200 = c.. Kan jeg så indsætte dette i den anden ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2018 af JulieW99

Jeg synes, at du skal sidde og forsøge at lege lidt med det :)

Har du hjælpemidler til rådighed?

- - -

Vh Julie


Svar #7
21. maj 2018 af Egofaciens (Slettet)

Jeg har faktisk siddet med opgaven i 20 minutter nu, men jeg kan ikke helt se, hvordan jeg skal komme videre .. 

Ja, den er med hjælpemidler :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Hvis det er med hjælpemidler, så kan du lave 3 ligninger (med 3 ubekendte) ved at indsætte kendte (x,y)-par i y = ax2 + bx + c,  og løse ligningerne ved at skrive

   solve({200 = a * 02 + b * 0 + c,
              200 = a*1202 + b*120 + c,
                80 = a*602 + b*60 + c,  {a,b,c})

Eller noget lignende afhængigt af hvilket program I bruger


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. maj 2018 af JulieW99

Jeg kan fortælle dig, at jeg har løst den nu :)

Du har følgende oplysninger:

c=200

b=-120a (den får du fra første ligning fra toppunktet)

og at d=-320a

Dette kan du indsætte i formlen for diskriminanten, og herved finde a. Derefter indsætter du den fundnu værdi for a, i b=-120a

- - -

Vh Julie


Svar #10
21. maj 2018 af Egofaciens (Slettet)

Jaa, okay! Tak skal I have!


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2018 af ringstedLC

De to punkter (0, 200) og (120, 200) er ikke skæringspunkter, bare fordi ligger symmetrisk om symmetriaksen. Men da grafen går gennem (0, 200) er c = 200. I flg. #4 har  du:

\begin{align*} \frac{-b}{2a}&=60\Rightarrow b=-120a\\ f(0)&=200=a\cdot (0)^2+b\cdot (0)+c\Rightarrow c=200\\ f(60)&=80=a\cdot (60)^2-120a\cdot (60)+200\\ -120&=-3600a\\ a&=\frac{1}{30}\Rightarrow b=\frac{-120}{30}=-4\\ f(x)&=\frac{1}{30}x^2-4x+200 \end{align}


Skriv et svar til: Forskrift for f ud fra parablens toppunkt og to punkter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.