Kemi

Syre-base- og puffersystemer

23. maj 2018 af IAMANIDIOT (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogle der kan hjælpe med den her?

Anilin (C6H5NH2) er en svag base med Kb =4,60 x 10^¨-10 . Reaktionsligningen er
C6H5NH2 + H2O C6H5NH^3+ + OH^-

Ved at blande anilin med en stærk syre kan man fremstille en puffer.
Hvad er pH af:
(a) 200 mL 0,200 M anilin
(b) en opløsning fremstillet ved at blande 100 mL 0,15 M HCl med 200 mL 0,200 M anilin . Voluminet af den resulterende opløsning antages at være 300 mL.
Bemærk at vands autoprotolysekonstant er Kv =1,00 x 10-14


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2018 af mathon

a)

\small pK_b=-\log(4.60\cdot 10^{-10})=9.34
\small pK_s=14-9.34=4.66

                \small pH=7+\tfrac{1}{2}\left ( pK_s+\log(c_b)\right )

                \small pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 4.66+\log(2.00)\right )\; M


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2018 af mathon

b)
             \small \small n(HCl)=\left (0.100\; L \right )\cdot \left (0.15\; \tfrac{mol}{L} \right )=0.015\; mol

             \small n(anilin)=\left ( 0.200\; L \right )\cdot \left (0.200\; \tfrac{mol}{L} \right )-\left (0.015\; mol \right )=0.025\; mol
             \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

             \small pH=4.66+\log\left ( \frac{0.025}{0.015} \right )=4.9


Skriv et svar til: Syre-base- og puffersystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.