Matematik

Geometri

27. maj 2018 af Hansmad (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en ligebenet trekant ABC, hvor B er toppunktet, vides at A's vinkelhalveringslinjen AD (D ligger på siden af BC) er lig med grundlinjen AC og med linjestykket BD. 

Beregn hver af vinklerne A, B og C.

Der er ikke givet nogle størrelser. 

Hvad gøre jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2018 af DinMakker

Har du eventuelt en skitse af problemstillingen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2018 af AMelev

Lav en skitsetegning.
Da trekant ABC er ligebenet med AB = CB, falder højde, vinkelhalveringslinje og median fra B sammen, så D er midtpunktet af AC og B ligger på midtnormalen til AC. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2018 af PeterValberg

Er det alle de oplysninger, du har?
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Vinklerne ændrer sig ikke når du zoomer ind/ud, så du kan vælge en af siderne frit, f.eks. |AC|=2.

Dermed er kan trekanten placeres i et koordinatsystem,
hvor punkternes koordinater er (med y og ∠A som ubekendt)
B=(1, y)
A=(0, 0)
C=(2, 0)
D=(2cos(∠A / 2), 2sin(∠A / 2))             <- da |AC| = 2 er det givet at |AD| = 2

Først skal  ∠A  udtrykkes som funktion af y. Vi har
    tan(∠A) = højdeB / (|AC| / 2)
    ∠A = arctan(højdeB / (|AC| / 2))            <- bemærk ∠A kan ikke være stump, da trekanten er ligebenet
    ∠A = arctan(y)

D skal ligge på linjen mellem B og C, dvs. BD og CD skal være parallelle.

  det(BD, CD) = 0
  det((1, y) - (2cos(∠A / 2), 2sin(∠A / 2)), (2, 0) - (2cos(∠A / 2), 2sin(∠A / 2))) = 0
  2y*cos(∠A/2) + 2sin(∠A/2) - 2y = 0

Vi indsætter ∠A
  2y*cos(arctan(y)/2) + 2sin(arctan(y)/2) - 2y = 0

Som når du solver vil give y=√(5 + 2√5).

Dvs. B=(1, √(5 + 2√5)),  A=(0, 0),  C=(2, 0). Derefter kan du med formlen for vinklen mellem to vektorer finde vinkel A som vinklen mellem AB og AC. Vinkel B kan findes som vinklen mellem BC og BA


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2018 af PeterValberg

Jeg skulle mene, at
A = C = 72 grader
Dermed er B = 36 grader (A/2)

Bemærk,at de givne oplysninger "afslører", at både trekant ACD og trekant ABD begge er ligebenet,- deraf følger ved lidt eftertænksomhed, at B = A/2.
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

#4 (som er i overensstemmelse med #5) er måske forkert da de bestemte punkter gør at |BD| ikke er det samme som |AC| = |AD| = 2

Det kan også være opgaveformuleringen der er forkert,
eller at svaret simpelthen er at en sådan trekant ikke findes.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2018 af PeterValberg

I forlængelse af #5:

Da trekant ABC er ligebenet med B som toppunkt,
så er A = C og da lidt eftertænksomhed medfører,
at du vil indse, at B = A/2, så vil det betyde, at: 2,5*A = 180.
Derved er A = 72 grader osv...
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
27. maj 2018 af Hansmad (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2018 af AMelev

#7
Jeg er ikke enig. B ligger på midtnormalen til AC i afstanden |AC| fra D, jf. #2. Dermed er trekant ADB retvinklet med lodret katete x og vandret katete ½x. Vinkel A findes med tan.


 

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2018 af ringstedLC

#9: D ligger på BC. (Se #0)


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

#6 er ævl, jeg regnede |BD| forkert. De andre svar (dog ikke #9) er rigtige.

#9 D ligger på BC


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. maj 2018 af AMelev

Jep! Sorry.


Skriv et svar til: Geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.