Matematik

Hjælp: løs ligningssystemet

29. maj 2018 af sarahansen15 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Nogen der kan hjælpe med denne opgave :)

Løs ligningssystemet
X-2y=-2
3x-y=9

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2018 af mathon

                 x-2y=-2
             \underline{-6x+2y=-18}
              -5x=-20

              x=4          \textup{som indsat i } x-2y=-2
\small \textup{giver: }
              \small 4-2y=-2

              \small 6=2y


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2018 af 123434 (Slettet)

x-2y=-2

3x-y=9

----------------

3x-6y=-6

3x-y=9

Du trækker de to ligninger fra hinanden

3x-6y-(3x-y)=-6-9

3x-6y-3x+y=-15

-6y+y=-15

-5y=-15

-5y/-5=-15/-5

y=3

Du ved nu, at y=3. Du kan derfor indsætte y=3 i en af ligningerne og finde frem til x. 

x-2*3=-2

x-6=-2

x-6+6=-2+6

x=4

Du har nu y=3 og x=4. Du kan sætte ind i ligningerne og tjekke om du opnår det korrekte resultat. 

Du kan nu gøre prøve. 

4-2*3=4-6=-2

3*4-3=12-3=9

Jeps, det passer. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

x - 2y = -2 
3x - y = 9

Isoler x i den første ligning:
  x = -2 + 2y

Indsæt x i den anden ligning:
  3(-2 + 2y) - y = 9
       -6 + 6y - y = 9                 <- gang ud
                   5y = 9 - (-6)        <- isoler y
                     y = 15/5 = 3      <- isoler y

Indsæt y i formlen for x
  x = -2 + 2*3 = 4


Skriv et svar til: Hjælp: løs ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.