Matematik

Et sildeben for en eksponentiel funktion

06. juni 2018 af NielsThoegersen - Niveau: C-niveau

Følgende sildeben er blevet præsenteret:

x:        0      1       2         q

f(x):     i       1       3        27

Og spørgsmålet er: Udfyld resten af tabellen (i og q) når det oplyses at f er en eksponentialfunktion

Det er nemt at udfylde tabellen – jeg har dog svært ved at se mig ud ad teorien bagved. Hvorfor er det helt præcist, at man kan gange f(x) med tre, når x stiger med en? :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2018 af StoreNord

f(x) = b ax
f(1) =            b a1 = 1
f(2) =            b a2 = 3

                     Dividèr venstre-siderne med hinanden.
                     Dividèr højresiderne med hinanden.

Sæt disse lig med hinanden og find a; derefter b.


Svar #2
06. juni 2018 af NielsThoegersen

Jeg må ikke bruge hjælpmidler til opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2018 af AMelev

En eksponentiel funktion f(x) = b·ax er kendetegnet ved, at når x vokser med 1, så ganges y-værdien med a.

Hvis du kigger på x-værdierne 1 og 2, så er x jo netop vokset med 1 og de tilsvarende y-værdier er gået fra 1 til 3, altså vokset med en faktor 3, så a = 3.

Når x vokser fra 0 til 1, skal y-værdien i altså også ganges med 3,  så 3i = 1 ⇔ i = ....

Når x vokser fra 2 til q, vokser y-værdien fra 3 til 27, altså ganget med 3 2 gange, så 2 + 2 = q ⇔ q = ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. juni 2018 af StoreNord

#2    Der er ikke brug for hjælpemidler i #1.


Skriv et svar til: Et sildeben for en eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.