Kemi

Buffer

08. juni 2018 af Bette02 (Slettet) - Niveau: A-niveau


Jeg sidder lige med et par opgaver jeg er gået i stå med: 

a) beregn pH i en CH3COOH-CH3COONa bufferopløsning, når der er afvejet 4,42 g CH3COONa og afmålt 10,0 mL 80 w/w% CH3COOH til fremstilling af 1,00 L 

b) Hvad bliver pH hvis der tilsættes 5,00 mL 4,00 M HCl? 

Nogen der har et hint? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2018 af Heptan

a) Beregn stofmængden af stofferne og indsæt i pufferligningen.

b) Beregn stofmængden af 5,00 mL 4,00 M HCl. Denne stofmængde reagerer i forholdet 1:1 med den svage base. Man kan antage at den reagerer 100% og bliver omdannet til den svage syre.

nb = nb,før - n(HCl)

ns = ns,før + n(HCl)

Indsæt i pufferligningen.


Svar #2
08. juni 2018 af Bette02 (Slettet)

Jeg har virkelig svært ved at beregne stofmængderne. :) Kan du hjælpe? 
For ved CH3COOH siger jeg m/M=c? 
Og ved CH3COONa bruger jeg c*v*q/M? 
Eller er jeg helt forkert på den? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2018 af mathon

a)

                       \small n(CH_3COONa)=\frac{4.42\; g}{82,0343\; \tfrac{g}{mol}}=0.05388\;mol

                       \small n(CH_3COOH)=(0.010\; L)\cdot \left ( 0.80\cdot \tfrac{1070\; \tfrac{g}{L}}{60.05\; \tfrac{g}{mol}} \right )=0.1425\; mol

                       \small pH=pK_s+\log\left ( \tfrac{n(B)}{n(S)} \right )

                       \small pH=4.75+\log\left ( \tfrac{0.05388}{0.1425} \right )=4.3


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2018 af mathon

b)
                       \small \small pH=4.75+\log\left ( \tfrac{0.05388-0.02}{0.1425+0.02} \right )=4.1


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2018 af mathon

detaljer:

      \small \textup{Beregning af }\mathrm{CH_3COOH}\textup{'s koncentration:}

                     \small m(\mathrm{CH_3COOH})=V\cdot \varrho_{opl\o sning} \cdot p\cdot 10^{-2}

                     \small n(\mathrm{CH_3COOH})=\frac{V\cdot \varrho_{opl\o sning} \cdot p\cdot 10^{-2}}{M}

                     \small c(\mathrm{CH_3COOH})=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho_{opl\o sning} }{M}

...
      \small \textup{i anvendelse:}
                     \small c(\mathrm{CH_3COOH})=80\cdot 10^{-2}\cdot \frac{1070\; \tfrac{g}{L} }{60.05\; \tfrac{g}{mol}}


Skriv et svar til: Buffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.