Biologi

Økosystemer- biologi C

10. juni 2018 af jsmdn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lige nogle spørgsmål om økosystemer som jeg ikke kan finde svar på:

Diskutere solens betydning for økosystemet?

Beskrive forskellige former for energi i et økosystem, herunder omdannelse fra en slags til
en anden.

Forklare hvordan energi ”tabes” i fødekæden

Gøre rede for hvordan man kan bruge forskellige dyr som indikatorarter


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2018 af AngelOneOne

Hej,

En meget simpel energiomdannelseskæde kunne være:

Planter bruger lysenergi til at lave sukker. Energien fra lyset, "gemmes" så i sukkermolekylernes bindinger (lysenergi omdannes til kemisk energi). Når et dyr (eller menneske), så spiser planten, bliver sukkermolekylerne bragt ud til cellerne, hvor de deltager i cellenrnes respiration. Her bliver noget af energien bevaret som kemisk energi i ATP, og noget omdannet til varme (varmen er i dette tilfælde "tabt" energi fordi mennesker og dyr normalt ikke kan bruge den til noget andet end at holde varmen - Det kan også være godt, men varmeenergien tabes tilsidst til omgivelserne fra huden og går tabt).

Der kan også gå energi tabt i fødekæden, hvis der er bestanddele af det man spiser, man ikke kan fordøje. Den potentielle energi som er gemt i de ufordøjelige dele, går så tabt, for den organisme. Der er dog heldigvis mange andre organismer som kan leve af det ufordøjelige materiale, men de ligger som regel længere nede i fødekæden. Så op igennem fødekæden, går der energi tabt f.eks. ved ufordøjelige bestanddele af kosten.

Man kan bruge dyr som indikatorarter, fordi bestemte dyrearter har helt særlige krav, og hvis de findes, er disse krav opfyldt. Samtidig betyder fremkomsten af indikatorarter, at levebetingelserne også er i orden for en lang række andre arder, som man således også burde kunne finde i samme område, De kan også bruges til naturovervågning og miljøbeskyttelse, fordi det er nemmere at overvåge enkelte arter end hele dyrefaunaen i et område. Hvis indikatorarter så forsvinder pludseligt, kan man ved at vide hvilken art der er tale om, undersøge netop de betingelser der gør at den art trives, og kan nå at rette op på ting, inden skaden måske bliver uoprettelig.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Økosystemer- biologi C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.