Matematik

Halverings- og fordoblingskonstant

24. juli 2018 af Johan873 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med denne her?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juli 2018 af Festino

En eksponentiel udvikling er en funktion af formen f(x)=ba^x, hvor a,b>0. For a>1 er funktionen voksende, og fordoblingskonstanten kan beregnes ved formlen

T_2=\frac{\ln(2)}{\ln(a)}

For a<1 er funktionen aftagende og halveringskonstanten kan bestemmes ved formlen

T_{1/2}=\frac{\ln(1/2)}{\ln(a)}


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juli 2018 af mathon

En eksponentiel udvikling er en funktion af formen f(x)=b\cdot a^x, hvor a,b>0 og a\neq1


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juli 2018 af Bibo53

#3 Må a ikke være 1 i en eksponentiel udvikling? Hvorfor ikke?

Det er klart, at hverken fordoblingskonstant eller halveringskonstant er defineret for a=1, da funktionen så er konstant f(x)=b.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juli 2018 af guuoo2 (Slettet)

#4 Det er et definitionsspørgsmål.

Du kan definere eksponentielle udviklinger som funktioner der opfylder kriterierne i #3.
Ideen med den definition er at kunne klassificere potens / eksponentielle / lineære funktioner entydigt.
F.eks at undgå at  f(x) = b  både er lineær og eksponentiel.

En anden mulighed er at sige at en eksponentiel udvikling er en funktion hvor der til enhver additiv ændring af x knytter sig en bestemt procentvis ændring af y, dvs.  f(x + Δx) = f(x) * (1+r),  hvor r kun afhænger af Δx.
Med den definition kan a godt være 1, så f(x) = b er både lineær og eksponentiel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juli 2018 af mathon

...\small \small \textup{der er \textbf{ingen} (eksponentiel) \textbf{udvikling} i }f(x)=b.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. juli 2018 af Bibo53

#5 Jo, vi kunne godt ændre definitionen, så a=0 var forbudt for lineære funktioner og potensudviklinger, mens a=1 var forbudt for eksponentielle udviklinger. Det ville give nogle fordele, f.eks. at de tre funktionstyper altid har en omvendt funktion. Men det ville også give nogle ulemper, f.eks. ville der ikke længere gælde, at der for vilkårlige to forskellige punkter ville være netop én lineær/eksponentiel/potens funktion, hvis graf gik gennem de to punkter. Man ville så være nødt til at forudsætte, at de to punkter havde forskellige y-værdi.

Jeg tror, at ulemperne ville være større end fordelene.

Hvad skulle fordelen være ved at lave definitioner, der gjorde det muligt at klassificere potens / eksponentielle / lineære funktioner entydigt? Er det et problem, at de konstante funktioner f(x)=b med b>0 hører til alle tre typer?

#6 Det er vel ikke et (matematisk) argument for, at a ikke må være 1? Se i øvrigt svar til #5.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. juli 2018 af mathon

#7 Det er absolut et matematisk argument, da

                \small Dm(f)=\mathbb{R_+}\backslash\left \{ 1 \right \}  

Du er selv i tvivl, da du skriver "Det er vel ikke et (matematisk) argument..." som nærmest er et spørgsmål.
Det handler ikke om, hvad man personligt synes.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. juli 2018 af guuoo2 (Slettet)

#7

Hvad skulle fordelen være ved at lave definitioner, der gjorde det muligt at klassificere potens / eksponentielle / lineære funktioner entydigt? Er det et problem, at de konstante funktioner f(x)=b med b>0 hører til alle tre typer?

Nej ikke et problem, men bare mit bud på hvorfor mathons verden bryder sammen hvis man tillader sig at opfatte f(x) = b som eksponentiel.

#6

...\small \small \textup{der er \textbf{ingen} (eksponentiel) \textbf{udvikling} i }f(x)=b.

f(x) = b  kan opfattes som eksponentiel lige så meget som den kan opfattes som lineær.


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. juli 2018 af guuoo2 (Slettet)

#8

                \small Dm(f)=\mathbb{R_+}\backslash\left \{ 1 \right \}  

Hvad mener du med f der? Det ligner noget vrøvl...


Skriv et svar til: Halverings- og fordoblingskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.