Kemi

Oxidationstal?

26. september 2018 af wohoo1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Er der nogen der kan forklare mig hvorfor oxidationstallet for HO2og O22- er -1 ???

På forhånd tak :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2018 af mathon

Fordi man fastholder OT for H altid er +1.


Svar #2
26. september 2018 af wohoo1 (Slettet)

Forstår det ikke helt kan du uddybe det mere :-)

Fordi der er jo ikke H i O22-


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2018 af mathon

Nej men
                        \small H_2\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{O}_2    pr definition.

Hvilket gælder alle perpoxider.


Svar #4
26. september 2018 af wohoo1 (Slettet)

Jeg ved at H2O2 er -1 fordi 2(+1)+2(x)=0 <=> x=-1

Men kan ikke helt finde det samme metode til de to ovenstående...


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2018 af AngelOneOne

Hej,

Der er disse "regler" ved tilddeling af oxidationstal:

1.    Summen af oxidationstal i et molekyler er nul (0), eller for sammensatte ioner, lig med dens ladning.
2.    Oxidationstallet for et grundstof (med et eller to atomer), er nul (0).
3.    Oxidationstallet for en enkeltatomion, er lig med ionens ladning.
4.    I forbindelser, er oxidationstallet for gruppe 1A (1) metallet +1 og for gruppe 2A (2) metaller +2.
5.    I forbindelser, er oxidationstallet for fluor -1. Andre ikke-metaller i gruppe 7A (17) er -1, undtagen hvis   
      de er bundet sammen med oxygen eller fluor.
6.    I forbindelser, er oxidationstallet for oxygen -2, undtagen i OF2.
7.    I forbindelser med ikke-metaller, er oxidationstallet for hydrogen +1; i forbindelser med metaller, er
       oxidationstallet for hydrogen -1.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2018 af AngelOneOne

Her nogle eksempler:

HClO3:
Oxidationstallet for H er +1 (regel 7), og -2 for O (regel 6). For HClO3 (neutralt), beregnes oxidationstallet for Cl til +5 (regel 1).
H + Cl + 3O = 0
(+1) + Cl + 3(-2) = 0
Cl – 5 = 0
Cl = +5

SO42-:
Oxidationstallet for O er -2 (regel 6). For SO42- (-2 ladning), beregnes oxidationstallet for S til +6 (regel 1).
S + 4 O = -2
S + 4(-2) = -8
S = +6

CH2O:
Oxidationstallet for H er +1 (regel 7), og -2 for O (regel 6). For CH2O (neutralt), beregnes oxidationstallet for C til 0 (regel 1).
C + 2H + O = 0
C + 2(+1) + (-2) = 0
C = 0

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #7
26. september 2018 af wohoo1 (Slettet)

Hej Angel

Tak for svaret, men ved allerede godt alt det der. Vil du ikke please lave eksemplet på det som jeg har problemer med, for kan virkelig ikke få oxidationstallet til at blive -1. Jeg har prøvet og prøvet - Har test i morgen, så har brug for det :-(


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2018 af AngelOneOne

Hejm

Forbindelsen HO2- er det der kaldes en superoxid (undertiden også hyperoxid), derfor halveres oxidationstallet for O fra -2 til -1. O22- er en peroxidion og har samme særundtagelse for OT for O, som superoxider.

Det er med andre ord, et særtilfælde for superoxider.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2018 af mathon

korrektion:

Nej men
                        \small H_2\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{O}_2    pr definition.

Hvilket gælder alle peroxider.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2018 af ChemistryIsKey

Nem regel at huske: Når oxygen er bundet til et atom som er ligeså (et andet oxygen) eller mere (fluor), så har det oxidationstallet -1. Derfor, hvis du har O-O eller O-F bindinger, så vil oxygen have OT = -1.   :)


Skriv et svar til: Oxidationstal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.