Kemi

Udledning af hastighedsudtryk

07. oktober 2018 af sansas - Niveau: A-niveau

Spørgsmålet er vedhæftet her https://imgur.com/a/V9DuI36

Hvordan gribes opgaven an? Jeg er helt på bar bund. 

Tak!


Brugbart svar (4)

Svar #1
07. oktober 2018 af Heptan

a)

Hastighedsudtryk:

\frac{dP}{dt}=k_3[SH^+][H_2O]

Normalt kan man udelade vand, da det er opløsningsmiddel og derfor er i så stor koncentration, at det ikke påvirker reaktionshastigheden:

\frac{dP}{dt}=k_3[SH^+]

Problemet med dette hastighedsudtryk er, at man ikke kan måle koncentrationen af et intermediat, så vi skal udtrykke det som funktion af reaktanterne ved hjælp af stationaritetsprincippet.

\frac{d[SH^+]}{dt}=k_2[HA][S]-k_{-2}[SH^+][A^-]-k_3[SH^+]\approx 0

Heraf fås

[SH^+]= \frac{k_2[HA][S]}{k_{-2}[A^-]+k_3}

som indsættes i dP/dt:

\frac{dP}{dt}=k_3 \frac{k_2[HA][S]}{k_{-2}[A^-]+k_3}


Svar #2
07. oktober 2018 af sansas

Tusind tak! Er der et sted på nettet, f.eks youtube, hvor jeg kan læse omkring det her. Altså blive bedre til at udlede og takle lign. opgaver? 


Svar #3
07. oktober 2018 af sansas

Ganger du i øvrigt i sidste led, altså k3? 

Hvad med delopgave b? Hvordan gribes den an? 


Brugbart svar (2)

Svar #4
07. oktober 2018 af ChemistryIsKey

Man kalder det også steady-state approksimation, der er en video her: https://youtu.be/iy6sqn3ELHg . Der findes mange andre videoer, prøv at søg på Google eller Youtube “steady-state approximation” :)

Svar #5
07. oktober 2018 af sansas

Mange tak :) Det vil jeg i hvert fald læse mere på. 

Kan I evt. hjælpe mig med fgl. spørgsmål https://imgur.com/a/82gPu0b

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2018 af Heptan

b)

Hvis jeg har forstået det rigtigt, så bruger almindelig syrekatalyse en svag syre, og specifik syrekatalyse bruger en stærkere syre. I så fald giver specifik syrekatalyse en stor [A-], således at k3-leddet i nævneren bliver ubetydelig. 

\frac{dP}{dt}=k_3 \frac{k_2[HA][S]}{k_{-2}[A^-]+k_3} \approx k_3 \frac{k_2[HA][S]}{k_{-2}[A^-]}

Vice versa, ved almindelig syrekatalyse er [A-] ubetydelig, da næsten al syren er på HA-formen.

\frac{dP}{dt}=k_3 \frac{k_2[HA][S]}{k_{-2}[A^-]+k_3} \approx k_3 \frac{k_2[HA][S]}{k_3}=k_2[HA][S]


Skriv et svar til: Udledning af hastighedsudtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.