Kemi

pH

16. oktober 2018 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan berenger man pH i en 0,010 M saltpetersyre og 0,0010 M saltpetersyre og hvorfor er der en ændring på ph? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2018 af mathon

salpetersyre er en middelstærk syre pk= -1.32
for hvilken:
                            \small pH=-\log\left ( \frac{-k_a+\sqrt{{k_a}^2+4\cdot k_a\cdot c_s}}{2} \right )
hvoraf:

                            \small pH=-\log\left ( \frac{-10^{1.32}+\sqrt{10^{2.64}+4\cdot 10^{1.32}\cdot 10^{-\mathbf{{\color{Red} 2}}}}}{2} \right )

og
                            \small pH=-\log\left ( \frac{-10^{1.32}+\sqrt{10^{2.64}+4\cdot 10^{1.32}\cdot 10^{-\mathbf{{\color{Red} 3}}}}}{2} \right )


Svar #2
16. oktober 2018 af hellokitty3

det forstår heg ikke er det ikke bare -log(H3O^+) som så er -log0,0004128=3,38


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2018 af mathon

En stærk syres pka < -1.74 og er helt dissocieret i vand.

En middelstærk syres -1.74 < pka < 4 og er delvis dissocieret i vand.


Svar #4
16. oktober 2018 af hellokitty3

Det forstår jeg godt men jeg har renget det på en anden måde

ka=x^2/c-x=10^-4,75=x/0,01-x

x=0,0004128

ph=-log(x)=3,38


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2018 af mathon

Heri er der ikke nogen uoverensstemmelse:

                                                         \small \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=k_a

som er andengradsligningen:

                                                         \small \left [ H_3O^+ \right ]^2+k_s\cdot \left [ H_3O^+ \right ]-k_a\cdot c_s=0

hvis løsning
er:
                                                        \small \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{-k_a+\sqrt{{k_a}^2+4\cdot k_a\cdot c_a}}{2}

og dermed:
                                                        \small pH=-\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )=-\log\left (\frac{-k_a+\sqrt{{k_a}^2+4\cdot k_a\cdot c_a}}{2} \right )
hvor du bare solver den øverste ligning.


Svar #6
16. oktober 2018 af hellokitty3

Det forstår jeg ikke er 3,38 forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2018 af mathon

                                            \small \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0.01-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{1.32}\; \qquad 0< \left [ H_3O^+ \right ]<0.01

                                            \small \small \left [ H_3O^+ \right ]=0.009995

                                            \small \small pH=-\log(0.009995)=2.0

.

                                            \small \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0.001-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{1.32}\; \qquad 0< \left [ H_3O^+ \right ]<0.001

                                            \small \left [ H_3O^+ \right ]=0.001

                                            \small pH=-\log(0.001)=3.0

     


Svar #8
17. oktober 2018 af hellokitty3

er der en anden måde man gør det på? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2018 af mathon

korrektion:

                                            \small \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0.001-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{1.32}\; \qquad 0< \left [ H_3O^+ \right ]<0.001

                                            \small \small \left [ H_3O^+ \right ]=9.999521415\cdot 10^{-4}

                                            \small pH=-\log(9.999521415\cdot 10^{-4})=3.00002


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.