Kemi

pH

16. oktober 2018 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

En CH3COOH/CH3COO- buffer opløsning har pH=3,75. Beregn basebrøken x_base


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Pufferligningen:

pH = pKs + log(xb/xs)

Da xs + xb = 1, har vi

xs = 1 - xb

som indsættes

pH = pKs + log(xb/(1 - xb))

Så kan vi isolere xb

log(xb/(1 - xb)) = pH - pKs  <=>

xb / (1 - xb) = 10pH-pKs  <=>

xb = (1 - xb)*10pH-pKs  <=>

xb = 10pH-pKs - xb*10pH-pKs  <=>

xb(1 + 10pH-pKs) = 10pH-pKs  <=>

xb = 10pH-pKs / (1 + 10pH-pKs)

Så kan du indsætte pH = 3,74 og pKs = 4,76.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2018 af mathon

eller
                \small x_b=\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}


Svar #3
18. oktober 2018 af hellokitty3

men hvorfor er x:s og x_b=1


Svar #4
18. oktober 2018 af hellokitty3

og hvor har du pks værdien til 4,76 er det noget man slår op?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Ja, pKs-værdien googlede jeg mig til.

Hvis du ser på den samlede stofmængde af syren (CH3COOH) og basen (CH3COO-), så er xs den brøkdel syren udgør, og xb er den brøkdel basen udgør. Altså hvis xs er 1, så er det hele på syreform og hvis xb er lig 1, så er det hele på baseform. Hvis de begge er lig 0,5, så er der lige meget på syre- og baseform. De to brøkdele skal så summere op til 1.


Svar #6
18. oktober 2018 af hellokitty3

Tak. 


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.