Geografi

Hvad er høj- og lavtryk?

28. oktober 2018 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hej

Som jeg har forstået er et høj- og lavtryk områder hvor der hhv. er en stærkere og svagere vind end området udenom dem. Derudover har jeg forstået at vandrende lavtryk er hvor kold og varmefronter mødes og lavtrykket bevæger sig. (er i tvivl på definitionen af det vandrende højtryk).

Men det virker bare som at når jeg læser fagbogen at der er noget mere ved disse lav- og højtryk end den svage og stærke vinde?

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2018 af ringstedLC

Et meterologisk højtryk er et område, hvor luftens tryk er over det normale på 1 atm. = 1013 hPa. Det giver i sig selv ikke anledning til megen vind, faktisk er der ofte vindstille i centrum af et højtryk. Men hvis der så i nærheden er et lavtryk, vil der strømme luft mod dette. Trykforskellen vil altså udlignes og dét giver vind.

Så når du på et vejrkort ser et "H" og et "L" vil vinden forsøge at blæse fra "H" til "L". Jeg skriver forsøge, fordi vindretningen ikke bliver direkte, men pga. Corioluskraften roterer omkring centret for området, - højre om for højtryk og venstre om for lavtryk på den nordlige halvkugle . 


Svar #2
28. oktober 2018 af Alrighty

Ja ok. Så lyder det som at min definition faktisk er ok. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2018 af Eksperimentalfysikeren

Du skriver, at et højtryk er et område, hvor vinden er stærkere end i lavtrykket. Det er ikke korrekt. I et højttryk vejer luften over et område på f.eks. en kvadratmeter mere end luften over en kvadratmeter i lavtrykket. Det bevirker, at der er en vandret kraft fra højttrykket mod lavtrykket på luften, så den begynder at bevæge sig den vej. Den afbøjes af jordens rotation, så vinden stort set bevæger sig vinkelret på kraften mellem højttryk og lavtryk.


Svar #4
28. oktober 2018 af Alrighty

Vil det så sige, at med lufttrykket menes der hvor meget luften vejer? 

Så lavtryk- og højtryk kan defineres ved luft der hhv. vejer mindre og mere end omgivelserne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ikke helt, men i denne sammenhæng er det rigtigt.

Tryk er kraft pr arealenhed. I atmosfæren er der tale om tyngdekraften på luften. Ovenover hver kvadratmeter er der ca. 10000kg luft, som har en samlet tyngdekraft på ca 100000N. Hvis luften varmes op, vil den udvide sig. Den kan ikke udvide sig vandret, for der er luften ved siden af i vejen. Derfor udvider den sig opad. Det bevirker, at den øverste del af luften kommer højere op end den luft, der ikke er varmet op, så den øverste del af luftsøjlen løber ud ovenpå den koldere luft. Derved bliver der mindre luft over det varme område, så man får et lavtryk, mens der kommer mere luft over det kolde område, så man får et højttryk.

Hvis man tager en cykelpumpe, lukker hullet med en finger og trykke stemplet ned, kan man mærke, at der er modstand. Når man presser luften sammen, gør den modstand. Det sker ved at trykket i luften stiger. Har man to cykelpumper med forskellig diameter, kan man se, at man skal bruge større kraft for at halvere rumfanget i den store pumpe end i den lille. Måler man på det, kan man se, at den kraft man skal bruge for at halvere rumfanget er proportional med arealet af stemplet.

Luftens tryk hænger sammen med at luftens molekyler bemæger sig meget hurtigt rundt i luften. Der er hele tiden nogle, der støder ind i væggen. Det giver en kraft på væggen. En stor væg vil modtage flere stød end en lille væg, så kraften på væggen er størst på den store væg.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2018 af VietCoungVu

Se denne her video, hvis du vil have fuld forståelse, af havd du gerne vil vide.

https://www.youtube.com/watch?v=KHofIaMRn4A


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2018 af VietCoungVu

ups stave fejl sorry "havde" i stedet for havd. :(


Skriv et svar til: Hvad er høj- og lavtryk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.