Matematik

graf for en funktion

01. november 2018 af maria362 - Niveau: C-niveau

hej! Nogen som kan hjælpe med denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2018 af SuneChr

y = bax
Kig på a og i en formelsamling på, hvordan grafens udseende afhænger af a's størrelse.


Svar #2
01. november 2018 af maria362

#1

y = bax
Kig på b og i en formelsamling på, hvordan grafens udseende afhænger af b's størrelse.

har du mulighed for at uddybe y=ba^x

jeg er ikke dens skarpeste til matematik, tværtimod, så det ville vre rart hvis en god uddybning var muligt :)

og tak for din tid


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. november 2018 af SuneChr

For
0 < a < 1  er funktionen aftagende
a > 1  er funktionen voksende.
Læg mærke til at # 1 efterflg. er blevet rettet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. november 2018 af guuoo2 (Slettet)


Hvis x=1 indsættes i ligningen bliver den til:   y = 0.5·21 = 0.5·2 = 1, dvs. y=1 når x=1.
Dvs. se efter en graf hvis y-koordinat er 1 ved x=1.

Hvis det er for utydeligt, så indsæt x=2:    y = 0.5·22 = 0.5·4 = 2, dvs. y=2 når x=2.
Dvs. se efter en graf hvis y-koordinat er 2 ved x=2.

Det giver ikke mening at indsætte x=0, da y-værdien ved x=0 er den samme for alle graferne.


Svar #5
01. november 2018 af maria362

#4

Hvis x=1 indsættes i ligningen bliver den til:   y = 0.5·21 = 0.5·2 = 1, dvs. y=1 når x=1.
Dvs. se efter en graf hvis y-koordinat er 1 ved x=1.

Hvis det er for utydeligt, så indsæt x=2:    y = 0.5·22 = 0.5·4 = 2, dvs. y=2 når x=2.
Dvs. se efter en graf hvis y-koordinat er 2 ved x=2.

Det giver ikke mening at indsætte x=0, da y-værdien ved x=0 er den samme for alle graferne.

Mange tak for svar!
Og tak for din tid!

Svar #6
01. november 2018 af maria362

#4


Hvis x=1 indsættes i ligningen bliver den til:   y = 0.5·21 = 0.5·2 = 1, dvs. y=1 når x=1.
Dvs. se efter en graf hvis y-koordinat er 1 ved x=1.

Hvis det er for utydeligt, så indsæt x=2:    y = 0.5·22 = 0.5·4 = 2, dvs. y=2 når x=2.
Dvs. se efter en graf hvis y-koordinat er 2 ved x=2.

Det giver ikke mening at indsætte x=0, da y-værdien ved x=0 er den samme for alle graferne.

vil det så sige at A er den rigtige? 

+ kan du muligivs give en forklaring på hvad a > 1 og a < 1 står for?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. november 2018 af guuoo2 (Slettet)

Den givne ligning  y = 0.5·2x  er eksponentiel (dvs. den har formen  y = b·ax  hvor  a=2  i opgaven).

Det betyder at hver gang x stiger med 1, så ganges y med 2 (eller med a):
    y = 0.5·20 = 0.5
    y = 0.5·21 = 0.5·2                  <-   2 gange resultatet ovenover
    y = 0.5·22 = 0.5·2·2               <-   2 gange resultatet ovenover
    y = 0.5·23 = 0.5·2·2·2            <-   2 gange resultatet ovenover
    y = 0.5·24 = 0.5·2·2·2·2         <-   2 gange resultatet ovenover

y vokser, når x stiger, da a=2  er større end 1.
Hvis a havde været mindre end 1, så vil y aftage.
Hvis a = 1 så er y konstant da multiplikation med 1 ikke ændrer noget.


Svar #8
01. november 2018 af maria362

#7

Den givne ligning  y = 0.5·2x  er eksponentiel (dvs. den har formen  y = b·ax  hvor  a=2  i opgaven).

Det betyder at hver gang x stiger med 1, så ganges y med 2:
    y = 0.5·20 = 0.5
    y = 0.5·21 = 0.5·2
    y = 0.5·22 = 0.5·2·2
    y = 0.5·23 = 0.5·2·2·2
    y = 0.5·24 = 0.5·2·2·2·2

y vokser, når x stiger, da a=2  er større end 1.
Hvis a havde været mindre end 1, så vil y aftage.
Hvis a = 1 så er y konstant da multiplikation med 1 ikke ændrer noget.

tak for svar


Svar #9
01. november 2018 af maria362

jeg er videre med opgaven nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2018 af SuneChr

Opgaven, og lignende opgaver, løses med viden om, hvad a betyder for funktionens forløb.


Skriv et svar til: graf for en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.