Matematik

Ligning med brøk i nævner

04. november 2018 af mariestuart - Niveau: 8. klasse

Jeg har reduceret den lidt, men kan ikke komme videre.

Ligningen er vedhæftet. 

Vedhæftet fil: ligning slet senere.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2018 af guuoo2 (Slettet)

Dit første trin er ikke korrekt. Hvad er det du forsøger at gøre som det første?


Svar #2
04. november 2018 af mariestuart

Jeg forsøgte at fjerne 0,5, så jeg kun skulle fokusere på brøken


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2018 af guuoo2 (Slettet)


De forsvinder hvis du subtraherer 0,5 på begge sider af "="-tegnet: 
\\0.5-\frac{7}{x-21}=-1.5 \\\\0.5-\frac{7}{x-21}-0.5=-1.5-0.5 \\\\-\frac{7}{x-21}=-2


Svar #4
04. november 2018 af mariestuart

Så forstår jeg bare ikke, hvordan man skal løse resten af brøken.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2018 af ringstedLC

#0: Du læser fortegnene på ledene forkert:

\begin{align*} 0.5-\frac{7}{x-21} &= -1.5\Downarrow \\ {\color{Red} +}\;0.5-\frac{7}{x-21} &= -1.5\Downarrow \\ -\frac{7}{x-21} &= -1.5{\color{Red} \;-}\;0.5\Downarrow \\ \frac{7}{x-21} &= 2 \end{align*}

Så har du igen:

\begin{align*} \frac{7}{{<}noget{>}} &= 2\;,\;{<}noget{>}=x-21\Downarrow \\ 7 &= 2\cdot {<}noget{>}\Downarrow \\ 7 &= 2\cdot (x-21)\Downarrow \\ 7 &= 2x-42\Downarrow \\ 7+42 &= 2x\Downarrow \\ x &= \tfrac{49}{2}=\;? \end{align*}


Svar #6
04. november 2018 af mariestuart

Tusinde tak! (:


Skriv et svar til: Ligning med brøk i nævner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.