Matematik

Hvorfor ganger de med log 10?

09. november 2018 af sansas - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en redoxopgave, som jeg har regnet på. Dog tjekker jeg facit, og ser, at de ganger med log 10, hvilket kan ses vedhæftet her: https://imgur.com/a/TwDyiX8

Hvad er grunden til det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

De har benyttet en anden version af Nernstligningen som gælder ved 25oC og hvor man har log i stedet for ln. Se den her slide jeg fandt:

https://images.slideplayer.com/14/4215114/slides/slide_12.jpg

Det er selvfølgelig noget sjusk at de opskriver én formel og så indsætter talværdierne i en anden.


Svar #2
10. november 2018 af sansas

Jeg er desværre stadig ikke helt med. Jeg har en formelsamling, og der står den form af Nernstligningen, hvor man ganger med ln. Det er virkelig forvirrende, om man skal bruge den ene eller anden? Men som jeg forstår ud fra det du siger, så har de skrevet den med ln og benyttet sig af den med log? Og det slide du har vedhæftet, er det relateret til min opgave, fordi værdien af EMK svarer til det som står i facit. 

Nu forstår jeg bare ikke helt, hvad jeg præcis skal taste ind, for at nå frem til samme værdi, da jeg har prøvet både med ln og log uden held. 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du må selv bestemme hvilken version af formlen du vil bruge. Du kan også bare indsætte værdierne for R, T og F i den formel de har skrevet op i løsningen. Resultatet skulle gerne blive det samme.

EMK = 0,0592V * log(aAg+h/aAg+v) = 0,0592V * log(10) = 0,0592V

EMK = 0,0257V * ln(aAg+h/aAg+v) = 0,0257V * ln(10) =  0,0592V

EMK = RT/F * ln(aAg+h/aAg+v) = 8,314472 * (273,15 + 25) / 96485,33289 * ln(10) = 0,0592V


Svar #4
10. november 2018 af sansas

Mange tak for hjælpen. Det giver meget bedre mening nu. Jeg opdagede også, at selvom jeg fulgte de trin du havde skrevet, så fik jeg et nul for meget, men ligeså snart jeg ændrede gaskonstanten og faradays tal til det samme som dig, fik jeg samme resultat. På min formselsamling står R til: 8,3145 JKmol^-1 og F til 9,64853*10^4 C*mol. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du har da brugt de samme konstanter, så det skulle da gerne give det samme. Hvis du får et nul for meget, så lyder det som om du har sat et komma en plads forkert eller noget.


Svar #6
10. november 2018 af sansas

Jeg mangler to delopgaver, c og d. Jeg har også vedhæftet facit. Hvad er det de gør rent matematisk for at beregne koncentrationen af Ag+ ? Også i den sidste delopgave, kan jeg ikke rigtig se, hvad de gør helt præcis? Jeg håber, at du vil kigge på det, så jeg kan få styr på det. Mange tak! 

https://imgur.com/a/aIrTWm7


Svar #7
10. november 2018 af sansas

Jeg har faktisk beregnet c, og gennemskuede hvad de gjorde. Men jeg mangler den sidste delopgave, hvor jeg ikke rigtig forstår hvad der sker? Håber at du kan hjælpe. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

De beregner Ksp ud fra formlen

Ksp = (aAg+)3 * aPO43-

hvor aAg+ er givet til 1,08*10-5 og aPO43- er givet som 1 * [PO43-].

[PO43-] finder de ved at dividere stofmængden af PO43- med rumfanget af væsken. Rumfanget af væsken er 10 ml + 10 ml = 0,020 L. Stofmængden af PO43- er til at starte med 10 ml * 0,100 M = 0,0010 mol, men herfra skal trækkes de PO43- som er reageret med Ag+ og bundfældet når ligevægten har indstillet sig. Som jeg ser det, antager de bare at alle Ag+ er reageret med PO43-, dvs. at der skal fratrækkes 1/3 * 10ml * 0,010 M (1/3 fordi der går 3 Ag+ til at reagere med 1 PO43-.). De har vel så set bort fra at det ikke er alle Ag+ som har reageret med PO43- men som aAg+ viser, er det ikke ret meget.


Svar #9
11. november 2018 af sansas

Tusind tak for dit svar. Er dog lidt i tvivl, hvor de 0,0001 mol kommer fra? Der står : 0,001 mol-1/3*0,0001 mol/0,020 l


Svar #10
11. november 2018 af sansas

Og jeg får hellere ikke de 0,0483 mol L^-1 som de får også når jeg skriver de eksakte samme værdier. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

10 ml 0,100 M Na3PO4 giver 0,010 L * 0,100 M = 0,0010 mol PO43-

10 ml 0,010 M AgNO3 giver 0,010 L * 0,010 M = 0,00010 mol Ag+.

Så spiser Ag+ nogle af PO43-'erne i følge reaktionen:

Ag3PO4(s) ⇔ 3 Ag+(aq) + PO43-(aq)

Hvis alle Ag+ reagerer bliver den tilbageværende mængde PO43- 0,0010 - 1/3 * 0,00010.


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg får det samme som dem:

(0,001 - 1/3 * 0,0001) / 0,0200 = 0,0483


Svar #13
11. november 2018 af sansas

Mange tak for de fyldstgørende svar. :) 


Skriv et svar til: Hvorfor ganger de med log 10?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.