Kemi

Asymmetrisk pufferopløsning

14. november 2018 af Emilie50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi har tilsat 10 mL ethanoat med en koncentration på 0,1 mol/L samt 40 mL ethansyre med en koncentration på 0,1 mol/L

I forsøget måltes pH-værdien ved 0 mL tilsat, 5 mL tilsat og 10 mL tilsat saltsyre med en koncentration på 0,1 mol/L.

Nu skal jeg beregne den teoretiske pH-værdi. Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2018 af mathon

          \begin{array}{lrclclcl} 0\textup{ mL HCl tilsat:}&pH&=&4.76+\log\left ( \frac{0.0010}{0.0010} \right )&=&4.76\\\\ 5\textup{ mL HCl tilsat:}&pH&=&4.76+\log\left ( \frac{0.0010-0.0005}{0.0010+0.0005}\right )&=&4.28\\\\ 10\textup{ mL HCl tilsat:}&pH&=&\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 4.76-\log(0.0020) \right )&=&3.73&\textup{pufferen er skiftet til svag syreopl\o sning.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2018 af mathon

korrektion for fejllæsning:

     \begin{array}{lrclclcl} 0\textup{ mL HCl tilsat:}&pH&=&4.76+\log\left ( \frac{0.0010}{0.0040} \right )&=&4.2\\\\ 5\textup{ mL HCl tilsat:}&pH&=&4.76+\log\left ( \frac{0.0010-0.0005}{0.0040+0.0005}\right )&=&3.8\\\\ 10\textup{ mL HCl tilsat:}&pH&=&\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 4.76-\log\left(\frac{0.0020}{0.060}\right) \right )&=&3.1&\textup{pufferen er skiftet til 60 mL svag syreopl\o sning.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2018 af mathon

detaljer:
                 \begin{array}{lrclcl} \textup{10 mL 0.1 M ethanoat indeholder:}&n&=&\left ( 0.010\; L \right )\cdot \left(0.1\; \tfrac{mol}{L}\right)&=&0.0010\; mol\\\\ \textup{40 mL 0.1 M ethansyre indeholder:}&n&=&\left ( 0.040\; L \right )\cdot \left(0.1\; \tfrac{mol}{L}\right)&=&0.0040\; mol\\\\ \textup{5 mL 0.1 M saltsyre indeholder:}&n&=&\left ( 0.005\; L \right )\cdot \left(0.1\; \tfrac{mol}{L}\right)&=&0.0005\; mol\\\\ \textup{10 mL 0.1 M saltsyre indeholder:}&n&=&\left ( 0.010\; L \right )\cdot \left(0.1\; \tfrac{mol}{L}\right)&=&0.0010\; mol \end{array}


Skriv et svar til: Asymmetrisk pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.